Zagorski Stožer zatražio premještanje dijela COVID pacijenata u zagrebačke bolnice, ali to im nije omogućeno

“Pripremamo 21 novi krevet na odjelu gastroenterologije OB Zabok i ako to popunimo, više nemamo gdje s pacijentima”

Objavljeno: 26.11.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina na redovnoj press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, održanoj u petak, rekao je da je stanje u bolnici ozbiljno i zabrinjavajuće, što dokazuje i činjenica da su prošle srijede za COVID pacijente otvorili kapacitet od 27 kreveta, koji se popunio za samo četiri dana.


– Imamo 90 COVID pacijenata. Naša bolnica ima kapacitet od 222 kreveta, od čega je trenutno 100 kreveta namijenjeno za COVID pozitivne pacijente. Dakle, 10 na hitnom prijemu, gdje se pacijenti trijažiraju i 90 kreveta na kojima se zbrinjavaju COVID pacijenti. Svi pacijenti u Općoj bolnici Zabok su ozbiljno i teško bolesni. To dokazuje činjenica da imamo 20 respiratora, a 14 pacijenata je na  “high flow“ uređaju, za koje postoji mogućnost da će imati potrebu za respiratorom. Pacijent od 37 godina i dalje je na respiratoru, a na respiratoru su i pacijenti od 41, 46, 52 i 55 godina. Oni su necijepljeni – istaknuo je Vančina, pa govorio o primanju COVID pozitivnih pacijenata na gastro odjelu.


– Sredinom ovog tjedna zatražili smo pomoć u vidu dodatnih respiratora, ali i premještaja određenih pacijenata u zagrebačke bolnice, s obzirom na da smo imali kapacitete koji su bili gotovo puni. Uspjeli smo na odjelu gastroenterologije, koji je čist, početi pripremati 21 krevet i ako dođemo do tog nivoa, to je onda to, više nemamo gdje s pacijentima. To jest, možemo ih primati, ali onda moramo zatvoriti odjel pedijatrije, ginekologije i sve ostalo, što nećemo napraviti, zato što to nema medicinskog, zdravorazumskog niti ljudskog smisla. Mi dajemo sve od sebe kako bismo pacijentima mogli pružiti najbolje što možemo u ovom trenutku – poručio je Vančina, otkrivši da je od trenutnih 20 pacijenata koji su na respiratoru, cijepljen samo jedan.


O situaciji u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je od 11. studenoga po treći puta otvorena kao sekundarni centar za prijem COVID pozitivnih bolesnika u županiji, govorila je Željka Žnidarić.


– Zapravo, u prva dva-tri dana popunili smo odjel do maksimalnog kapaciteta od 30 pacijenata i tu brojku konstantno držimo kroz ova dva tjedna. Ukupno smo zaprimili 54 pacijenta. Uglavnom se radi o premještajima iz Opće bolnice Zabok, a 22 pacijenta su do danas otpuštena kući, dok su dva su pacijenta, nažalost, preminula. Ostatak bolnice normalno funkcionira. Nama je popunjenost, osim COVID odjela, na 320 pacijenata na našim rehabilitacijskim odjelima. S obzirom na to da preuzimamo sve akutne kardiološke pacijente iz županije, zahvaljujući reorganizaciji i trudu svih naših djelatnika, gotovo da smo poduplali naš ambulantni pogon, tako da sve dijagnostike, pregledi i ambulantne fizikalne terapije funkcioniraju gotovo u onom obimu u kojem je to bilo prije epidemije – izvijestila je Žnidarić.

Osam osoba

Župan Željko Kolar kazao je kako od osam osoba koje su u posljednja 24 sata preminule, u dobi od 59 do 90 godina, nijedna nije bila cijepljena, pa iskazao nezadovoljstvo što Ministarstvo zdravstva nije prihvatilo prijedlog Stožera Krapinsko – zagorske županije te Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana za premještajem 20 COVID pozitivnih pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom u zagrebačke klinike, kako bi se bolnica rasteretila i pripremila za prijem novih bolesnika.


– S današnjim potezom, gdje smo gastro odjel prepolovili na pola i tako 21 krevet otvorili za COVID pozitivne pacijente, prešli smo 50 posto ukupnog broja kreveta kapaciteta bolnice za COVID odjele i tu je kraj. Više od toga, neće ići, ako ne želimo zatvarati ginekologiju, pedijatriju i sve ostale odjele i tako prestati pružati bilo kakvu drugu medicinsku pomoć ljudima. To nećemo napraviti. Moram izraziti jednu veliku ogorčenost. Predlažemo i molimo da se 20 bolesnika srednje teške kliničke slike koji nisu na aparatima za potporu disanja, izmjeste u neku od klinika ili više klinika u Zagrebu, kako bismo mi malo došli ‘do daha’ i otvorili prostor da možemo primati nove pacijente. To smo poslali i ministru Berošu, kao ministru zdravstva, te ministru Božinoviću kao načelniku Stožera, a dobili smo jučer odgovor da u cilju iznalaženja rješenja za tešku situaciju u kojoj se nalazi Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, odnosno Krapinsko – zagorska županija, Ministarstvo zdravstva upućuje ekspertni tim u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana kako bi pružili savjetodavnu pomoć u planiranju rada i procesa liječenja pacijenata u našoj bolnici. Nakon toga što COVID traje godinu i pol dana, nakon toga što je naša bolnica u jednom trenutku imala preko sto pacijenata, danas kad ih imamo 90, dobivamo od Ministarstva stručnu savjetodavnu pomoć. Nakon ovog smo gastro odjel podijelili na pola. Imamo sustav koji bi trebao biti jednako opterećen i imamo bolnice koje su popunjene sa 60-70 posto kapaciteta i zato smo tražili pomoć, da nam se rastereti sustav za pacijente koji nisu na aparatu, ali s težom slikom, no dobili smo savjetodavnu pomoć. Zahvalili smo se na njoj. To je bilo podcjenjivanje zdravstvenih djelatnika u bolnici koji se već godinu i pol bore s koronom. Zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima na području Krapinsko – zagorske županije, liječnicima opće prakse, Domu zdravlja, hitnoj, Zavodu za javno zdravstvo i ljekarnama,  koji rade posao kojem, nažalost, ne vidimo kraja – rekao je Kolar.

139 učenika

Načelnik Stožera Stjepan Skuliber izvijestio je kako je u 32 zagorske škole ukupno COVID pozitivno 139 učenika i učenica, dok su prije dva tjedna bila 193 COVID pozitivna učenika i učenica u 36 osnovnih i srednjih škola. COVID pozitivna su 52 djelatnika u 24 škole. Rekao je da je 41 zdravstveni djelatnik COVID pozitivan, a njih 10 se nalazi u samoizolaciji. Kod pružatelja usluga socijalne skrbi, 12 je COVID pozitivnih korisnika u pet domova te 16 djelatnika u pet doma.


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan kazao je kako je, što se tiče ukupnog broja stanovništva, procijepljeno 121.257 osoba, dok je,, što se tiče odraslog stanovništva, procijepljeno 120.043 osoba. Treću je dozu primilo 5706 osoba. (Valentina Cigula) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba