Pazite da vam 'Crni petak' ne postane gori od 'petka 13.'

POLICIJA SAVJETUJE: Evo kako kupnju putem interneta obaviti na što sigurniji način

Objavljeno: 26.11.2021. zagorjeinternational

Zadnji petak u studenom, nadaleko poznat i kao “Crni petak“ ili “Black Friday“, dan je kojeg svi ljubitelji kupovine željno iščekuju jer se toga dana u svim trgovinama, ali i internet trgovinama, kupcima nude nevjerojatni popusti na sve vrste robe.

Međutim, ovo je isto tako idealan dan za internetske prevarante, stoga iz PU Krapinsko-zagorske šalju upozorenje građanima da budu na posebnom oprezu. Uz to, dali su i niz korisnih savjeta kako kupnju putem interneta obaviti na što sigurniji način.

Građanima se savjetuje da koriste online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće, jer su veće šanse da kasnije riješe neki problemi ako dođe do njih. Isto tako, savjetuje se da prije kupnje građani provjere recenzije drugih kupaca. Nadalje, korištenjem kartica veće su šanse za povrat novca, plaćanje se preporučuje samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja, a plaćanje valja obaviti samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu, odnosno, treba izbjegavati besplatni ili otvoreni javni ‘WiFi’. Također, preporučeno je plaćanje samo na sigurnom uređaju, a to znači redovito ažuriranje operativnog sustava i sigurnosnog softvera.

Upozoravaju i na to da ako ste primili oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu, dobro razmislite jer ćete možda osvojiti zlonamjerni softver.

U slučaju da proizvod ne stigne na dogovorenu adresu, savjetuje se kontaktiranje prodavača, a ako on ne odgovara, građanima se preporučuje odlazak u njihovu banku. Isto tako, treba se čuvati oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode jer ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito.

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti ovdje, a na ovoj poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, usmjerenoj na elektroničke trgovce, a koja im pomaže u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažuje ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba