DELEGACIJA GRADA KRAPINE I MHZ-a U POSJETU CRNOJ GORI: Potpisan Sporazum o suradnji Grada Krapine i Opštine Pljevlja

GRADONAČELNIK GREGUROVIĆ: Ovo je samo prvi korak do bratimljenja ovih dviju jedinica lokalne samouprave

Objavljeno: 26.11.2021. zagorjeinternational

Delegacija Grada Krapine i Muzeja Hrvatskog zagorja, predvođena krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem, posjetila je opštinu Pljevlja u Crnoj Gori, s ciljem produbljivanja uzajamne suradnje, a u okviru proslave Dana te opštine.
Prošle subote predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i gradonačelnik Gregurović potpisali su Sporazum o suradnji, čime je potvrđeno njihovo prijateljstvo, a koje će nakon završenih administrativnih procedura u Pljevlji i Krapini, biti i formalizirano. Sporazum obuhvaća uzajamno partnerstvo na različitim područjima, a posebno na gospodarskom planu, na području održivog razvoja, turizma, obrazovanja, kulture i sporta te na području međunarodne suradnje.

Buduća suradnja

Gradonačelnik Gregurović rekao je da je Grad Krapina najpoznatiji grad na svijetu po nalazištu neandertalaca i da mu je posebno drago što je sa suradnicima iz Muzeja Hrvatskog zagorja prisustvovao otvaranju modernog i novog stalnog postava Zavičajnog muzeja Pljevlja “Putevima Homo sapiensa“, što je ujedno jedna od točaka povezivanja grada Krapine i opštine Pljevlja.
– Ono što vjerujem da će nas u budućnosti također spajati, jest suradnja na kulturnom i ekonomskom planu, ali i u svim drugim aspektima života. Drago nam je da su Crna Gora i Opština Pljevlja odabrale europski put i da je potpisivanje ovog sporazuma samo prvi korak do bratimljenja ovih dviju jedinica lokalne samouprave – istaknuo je Gregurović.
Potpisivanju Sporazuma nazočio je i predstavnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori Tomislav Pavković, koji je u svom obraćanju kazao da ga raduje ovo potpisivanje i da je uvjeren da će imati odličnu suradnju. Naglasio je da će Pljevlja vidjeti puno dobrih iskustava i dobrih praksi u gradu Krapini i da će imati velikog prijatelja u daljnjem razvoju i približavanju Europskoj uniji. Istaknuo je i da će Veleposlanstvo RH podržavati svaki korak Crne Gore prema Europskoj uniji.

Dublje povezivanje

Igor Golubović je naglasio važnost sklapanja ovog sporazuma, izražavajući nadu kako će se suradnja nastaviti produbljivati povezivanjem i drugih institucija ovih dviju jedinica lokalne samouprave.
Opštinu Pljevlja posjetili su i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol, viša muzejska pedagoginja Muzeja krapinskih neandertalaca Lorka Lončar Uvodić te članovi Udruge “Krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda”. Jurica Sabol održao je u sklopu programa predavanje “Krapinski pračovjek – lokalni brend svjetskih razmjera”, Lorka Lončar Uvodić radionicu za djecu “Prapovijesna izrada torbica”, a članovi Udruge “Krapinski neandertalci – Pleme špiljskog medvjeda”, Dario Kuhar, Siniša Polančec, Petar Kuhar i Filip Marjanović, izveli su predstavu, odnosno performans “Pandorina kutija”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba