I članice Poduzetničkog kluba žena KZŽ obilježile Svjetski dan poduzetnica

“U današnje vrijeme sve više žena pokreće vlastiti biznis jer smo jednostavno – ambiciozne”

Objavljeno: 25.11.2021. zagorjeinternational

Uz Svjetski dan poduzetnica, koji se obilježava 19. studenoga, održano je i prigodno okupljanje Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije. Taj se dan obilježava diljem svijeta jer poduzetnice žele ukazati na specifične izazove s kojima se susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten.
Prema financijskim izvještajima za 2020. godinu, u Hrvatskoj je u ženskom vlasništvu 22 posto tvrtki i 35 posto obrta, odnosno, zaključno s 31. prosinca 2020., 28 tisuća tvrtki i 31 tisuća obrta.

– Priča i podrška svih dionika u gospodarstvu vezano uz poduzetništvo žena, uglavnom je paradna. Krenimo od države koja suštinski ne razumije poduzetništvo, točnije, žensko poduzetništvo je velika egzotika. Pretpostavlja se da početnik direktor ili direktorica ima odmah svoju tajnicu, ured i službeni auto, na što se mi svi poduzetnici možemo samo nasmijati. U prvih deset godina direktorica nije direktorica, ona je najvažniji radnik bez kojeg nema tvrtke, jer kad krenete u biznis, nemate ništa i ni iz čega trebate stvoriti nešto. Nema jedinstvenog poslovnog modela, već kada ga osmislite, stalno ga morate modificirati. Nemate procedure, nemate specijaliziranih odjela u sklopu tvrtke, primjerice, odjel financija, pravni odjel, nemate čistačice… Jer nemate odmah novac da to sve platite. Sve ovisi o vama. O čemu će vam pričati poduzetnice? O tome kako nama isto treba 10 godina da “uspijemo preko noći”, a uglavnom i duže. O tome da u ovim turbulentnim vremenima krize u poslovanju, uzrokovane COVID-om, nitko nije uzeo u obzir da ima poduzetnika i poduzetnica koji su počeli s radom 2019. godine i ne mogu imati pad prometa u odnosu na proteklo razdoblje, jer da imaju pad, mogu slobodno novootvorenu tvrtku zatvoriti. O tome da u prvih dvije godine konstantno mogu ulagati samo svoja sredstva jer vas baš nitko ne želi kreditirati dok se ne dokažete poslovnim rezultatima. One će vam govoriti i o porodiljnim dopustima koje nisu imale, o liječenjima ostalih bolesti za koje si ne otvaraju bolovanje jer ionako ide iz njihovih prihoda, a ako slučajno pređe period liječenja 42 radna dana, rijetko koji liječnik produžuje bolovanje. Tradicionalno su žene kretale u poduzetništvo iz nužde i još uvijek takvih ima. Nije mogla pronaći posao u malom mjestu i pokrenula je posao kako bi preživjela, ali budimo realni, u današnje vrijeme sve više nas kreće u biznis jer smo jednostavno ambiciozne. Da, imamo ambiciju, želimo i karijeru i obitelj, usuđujem se to izgovoriti jer godine iskustva čine svoje. Ako smo ambiciju uspjele ostvariti u privatnim tvrtkama ili korporacijama, bila je to visoka cijena – nema te kod kuće do 7 – 8 navečer, stalno si na putu, nekad kasniš u vrtić po djecu ili moraju doći sami iz škole u praznu kuću…. No, da ne iznosimo samo probleme, ima tu i puno pozitivnih strana, toga je svjesna svaka poduzetnica. Ionako sve u životu ovisi o nama samima. Poduzetnički klub žena Krapinsko – zagorske županije zato se i okupio na ‘team buildingu’, kako bismo prokomentirale sve teme i izazove s kojima se poduzetnice susreću, uz zaključak da su nam umrežavanja i međusobna podrška vrlo bitne kako bismo lakše izdržale i rješavale izazove u poslovanju u današnjim okolnostima – kaže Snježana Leljak iz zagorskog Poduzetničkog kluba žena te najavljuju da će neke od tema ponovno komunicirati na sljedećoj konferenciji “Žene i poduzetništvo u Krapinsko – zagorskoj županiji” iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba