Austrija najavila zabranu okupljanja na Bleiburgu

“Spriječit ćemo svaki pokušaj širenja desničarskih ekstremističkih i revizionističkih ideja na skupovima”

Objavljeno: 24.11.2021. zagorjeinternational

Austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer austrijskoj je vladi predstavio izvješće stručne skupine koja traži zabranu okupljanja na Bleiburgu radi kršenja zakona o zabrani nacističkih i fašističkih skupova i simbola. Tako je Austrija najavila zabranu okupljanja na Bleiburgu, no nije sigurno kako će se to izvesti, a predstavljeno izvješće bit će proslijeđeno parlamentu, piše Jutarnji.hr.

– Nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nije mjesto u memorijalnim događajima. U Austriji nema mjesta veličanju terorističkog režima. Spriječit ćemo svaki pokušaj širenja desničarskih ekstremističkih i revizionističkih ideja na skupovima – rekao je ministar Nehammer za austrijsku agenciju APA.

Na inicijativu Zelenih, još je prošle godine osnovana stručna skupina koja je donijela rezoluciju kojom se poziva na zabranu okupljanja u Bleiburgu, a podržale su je sve stranke parlamenta osim desnog FPÖ-a.

Austrijski je MUP pak rekao da je ova odluka na parlamentu i na pokrajinskim vlastima.

– Uzimajući u obzir ustavne zahtjeve, međunarodne obveze i odluke Ustavnog suda, stručna skupina je donijela zaključak da se ubuduće treba zabraniti okupljanje kakvo se održavalo 2019. – priopćeno je iz MUP-a.

Ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) rekla je kako će se temeljni antifašistički konsenzus poslijeratne Austrije “konačno i implementirati na Bleiburškom skupu”. Poručila je i da Austriju Ustav obavezuje da ustane protiv oživljavanja nacizma, ali i protiv svih oblika fašizma.

Guverner Koruške Peter Kaiser rekao je da vlada i predsjednik moraju jasno naglasiti kolegama u Hrvatskoj kako će dosadašnji oblici komemoracije u Bleiburgu biti zaustavljeni.

Podsjetimo, Hrvatski je sabor do sada bio pokrovitelj ovog susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba