'MOŽDA SMO MALI, ALI SMO STRATEŠKI BITNI I SVJETSKI POZNATI': Općina Kumrovec danas slavi svoj dan

NAČELNIK ŠPLAJT: Glamping, auto kamp i bazen, to je naša vizija turističkog razvoja u narednim godinama

Objavljeno: 24.11.2021. Jelena Jazbec

Općina Kumrovec danas obilježava svoj dan. Program proslave i ove će se godine, zbog epidemiološke situacije, održati u skromnijem obliku, i to u petak, kada je na rasporedu i svečana sjednica Općinskog vijeća. Tim povodom, s načelnikom Robertom Šplajtom razgovarali smo o projektima koji su obilježili proteklu godinu, a otkrio nam je i kakva je njegova vizija općine Kumrovec u narednom razdoblju.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Unatoč skromnom proračunu, u općini Kumrovec jako puno se radi. No, veseli me što mogu nabrojati mnogo realiziranih projekata ili projekata koji su u tijeku. U proteklih godinu dana izdvojio bih otvorenje Kulturno – društvenog doma u Razvoru. Zapravo, to je jedan od projekata na stadionu u Razvoru.

Društveno – kulturni dom u Razvoru

Naime, adaptirali smo prostor kako bi postao kulturno – društveni dom za sve naše udruge i stanovnike Kumrovca. Vrijednost projekta bila je 1,5 milijuna kuna i to je tek početak planiranih projekata na našem stadionu, jer ako prođemo na natječaju za Mjeru 7.4. Programa ruralnog razvoja, dodatno bismo uložili u zgradu, okoliš i malo multifunkcionalno igralište. Vrijednost tog projekta je milijun eura. Cilj nam je da projekt “Stadion” u bliskoj budućnosti preraste u sportsko – rekreativni kamp.

Koliko se u realizaciji svojih projekata oslanjate na europska sredstva?

Mala smo općina, ali smo povukli jako puno sredstava iz EU fondova – u stopostotnom iznosu europskim je novcem financirano uređenje park šume “Dubrava”, parka oko Centra za posjetitelje i Lončarovog puta.

Uređenje okoliša Centra za posjetitelje

Ako uspijemo obnoviti cijelu zgradu na stadionu, bit će to isto tako iz EU fondova. Općina je vrlo aktivna po pitanju natječaja, što iz EU fondova, što onih koje provodi naša država, javljamo se na sve natječaje gdje se možemo prijaviti. Smatram da smo vrlo uspješni, što dokazuju i nagrade koje smo primili.

Koliko sredstava ulažete u mlade?

Mladi su naša budućnost, pa u njih redovito ulažemo u pogledu stipendija i novčanih potpora, uređenja parkova, nabave sprava, financiranja radionica, školskih i vrtićkih programa, financiranja prijevoza učenika. Ove godine uložili smo oko 400.000 kuna u djecu i mlade.

Koji su projekti trenutno u tijeku i što je u planu za naredno razdoblje?

Trenutno se provodi sanacija klizišta u naselju Kladnik i Ulici Svetog Roka, u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom realizirali smo put prema kući obitelji Petrišić, obitelji s invaliditetom, zatim uređenje parka oko Centra za posjetitelje i park šume Dubrava, a planiramo i na natječaj LAG-a prijaviti uređenje općinskog trga. Proračunom smo predvidjeli i javnu rasvjetu prema crkvi sv. Roka u glavnoj ulici te javnu rasvjetu u naselju Ravno Brezje. Tu je i pokretanje auto – kampa u Kumrovcu, za što već postoji projekt te smo se obratili potencijalnim investitorima. Naravno, tu je i neizostavno asfaltiranje i održavanje infrastrukture.

Sanirano klizište i asfaltirana prometnica na Bukalić Bregu

Ima li novosti vezano uz državnu imovinu na području vaše općine? Što je s Političkom školom i najavom kineskog ulaganja?

Uvijek zanimljiva tema na spomen Kumrovca, nažalost, nismo uspjeli realizirati projekte Političke škole i Spomen doma, ali smo dobili u vlasništvo stadion i parkove na kojima, kao što vidite, uspješno provodimo projekte. Nadamo se da ćemo u sljedećoj godini imati rješenje za Spomen dom i Političku školu.

Ove ste godine imali dva impresivna sportska događanja – WRC Croatia Rally i INA Rally Kumrovec. Kakav je odjek, što su vam donijele te dvije sportsko – turističke manifestacije?

Kumrovec je svjetski kapacitet, a upravo Svjetsko prvenstvo u rallyju to je i dokazalo. Kruna dugogodišnjeg rada na organizaciji rally utrke pokazala je da vozači vole doći u Kumrovec, ali i gledatelji, zaljubljenici u oktanske sportove te da ih zagorske staze i bregi oduševljavaju. Uz 10. jubilarno izdanje Rallyja Kumrovec i Svjetsko prvenstvo u Rallyju, Kumrovec je dobio veliki turistički značaj kao najljepša destinacija u ovom djelu Hrvatske.

Kakvi su turistički rezultati ostvareni u ovoj godini? Vide li se posljedice korona krize?

Iako je ova pandemija zapravo zahvatila veliki dio turističkog sektora, što se vidi i kod nas u Kumrovcu, i dalje smo imali dobre rezultate. Ljudi su odgovorni i pokušavamo se prilagoditi ovom “novom normalnom”. Imamo prekrasan muzej na otvorenome, šetnje kroz staze u krošnji, biciklističke i vinske ceste, daleko poznate manifestacije, kuće za odmor, restorane s prekrasnim terasama… Jednostavno, turizam na otvorenom i čistom, zdravom zraku. Ostvarili smo zaista dobre i zavidne rezultate.

Kakvi su vaši planovi za daljnji razvoj turizma na području općine?

Planiramo i dalje ulagati u turizam jer Kumrovec je veliki potencijal i turistička destinacija koju posjetitelji vole i vraćaju nam se. Osim infrastrukture, tu su značajni kapitalni projekti glamping, kamp i bazen.

Kakva je gospodarska slika općine?

Ove godine Općina Kumrovec po prvi puta u svojoj povijesti dobila je Priznanje za izniman doprinos u području subvencioniranja poduzetništva i obrtništva, te se nalazimo među 10 najboljih hrvatskih općina po analizi proračunu. Izrazito smo ponosni na to priznanje, iz kojeg se vidi da brinemo o svojim gospodarstvenicima te ćemo i dalje nastaviti, uz proširenja.

Najavili ste i izgradnju POS-ovih stanova. U kojoj je fazi taj projekt? Koliko ste prijava zainteresiranih mladih obitelji zaprimili?

S POS-ovim stanovima nastavljamo i dalje, na natječaj se javilo dvadesetak zainteresiranih osoba/obitelji, pripremamo potrebne dozvole i rješenja kako bismo u skorije vrijeme započeli s izgradnjom.

Što ste sve pripremili u sklopu programa proslave Dana općine?

Zbog pandemije bolesti COVID-19, ove godine ponovno će proslava biti nešto skromnija, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. U petak polažemo vijenac i palimo svijeće u Zelenjaku, ispred spomenika hrvatskoj himni, budući da obilježavamo Dan naše općine upravo 24. studenoga, jer su tog datuma Braća Hrvatskog Zmaja otkrila spomenik “Lijepoj našoj”. Nakon toga uslijedit će svečana sjednica u kulturno – društvenom domu. U subotu pripremamo “Gulašijadu” u kojoj će sudjelovati udruge koje djeluju na našem području, a program počinje u 11 sati.

Što biste poručili svojim žiteljima povodom Dana općine?

Čestitam svim stanovnicima općine Kumrovec naš dan i želim da u narednom razdoblju ostanemo zdravi i da budemo odgovorni. Želim da nam se ostvare svi zacrtani ciljevi i da ne gubimo nadu u bolje sutra jer ima budućnosti za Kumrovec, ima budućnosti za turizam i gospodarstvo. Mi možda jesmo mala općina, ali smo strateški bitna. To dokazuju i svi interesi iskazani za ovo naše svjetski poznato mjesto. Ustrajmo zajedno na tome da izgradimo i pretvorimo naše mjesto u mjesto uspjeha i dobre prakse.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba