Najavljena nova poskupljenja

Zbog lošeg uroda durum pšenice, cijena tjestenine mogla bi znatno skočiti, a to je tek početak

Objavljeno: 23.11.2021. zagorjeinternational

S obzirom na činjenicu da je žetva u Italiji bila slaba, a talijanski proizvođači ne mogu računati na kanadsku durum pšenicu, talijanska bi tjestenina mogla znatno poskupjeti, a što će posebno teško pasti zaljubljenicima u tradicionalnu talijansku kuhinju.   

Upola slabija

Zbog ekstremnih temperatura i suša koje su ove godine zahvatile Kanadu, žetva će biti upola slabija od prošlogodišnje, a s obzirom na to da Kanada opskrbljuje cijeli svijet s čak dvije trećine durum pšenice, njena je cijena dosegnula najvišu razinu u posljednjih 13 godina i sada se strahuje da će to rezultirati velikim poskupljenjem hrane tijekom oporavka gospodarstva od pandemije koronavirusa, piše Poslovni.hr.  

Talijani inače podmiruju većinu potreba za durum pšenicom na domaćem tržištu, međutim, prognoza žetve nedavno je snižena i sada će biti prisiljeni izaći na međunarodna tržišta. Uz prepolovljenu kanadsku proizvodnju, tu je još i pad svjetskih zaliha durum pšenice na najnižu razinu u proteklih šest godina.  

Europska komisija snizila je u listopadu procjenu proizvodnje durum pšenice u Italiji s 4,3 na 3,7 milijuna tona zbog čega su proizvođači strahuju za opskrbu u prvoj polovini 2022. Nekim kompanijama tako prijeti nestašica ključne sirovine nakon što se iscrpe domaće zalihe pšenice i mogle bi biti prisiljene obustaviti proizvodnju u narednim mjesecima.  

– Bit će dramatičnije no što je sad jer trenutačno još možemo nabaviti domaću pšenicu. Situacija s durum pšenicom jako je ozbiljna – rekao je izvršni direktor brenda tjestenine “Divella“ Vincenzo Divella.

Niske zalihe

Ipak, potrošači su se u međuvremenu snašli. Australija se probila na drugo mjesto ljestvice dobavljača duruma za Europu, a Meksiko je veliku potražnju za uvozom podmirio pošiljkama iz Alžira. Turska je na krizu odgovorila propisom kojim je najveći udio obične pšenice u tjestenini za izvoz podignut s 30 na 100 posto.

Prognoza Međunarodnog vijeća za žitarice kaže da će globalna potražnja za durum pšenicom pasti na najnižu razinu u 19 godina, no zalihe će do ljeta iduće godine pasti na najnižu razinu u 14 godina, što bi značilo da će se ponuda gotovo izjednačiti s potražnjom prije iduće žetve.

Neki su proizvođači već podigli cijene i tako dio troška prebacili na krajnje potrošače. Kućanstva će osjetiti poskupljenje, a tvrtka za analizu podataka “Nielsen“ objavila je da su cijene jeftinih marki tjestenine u supermarketima u Francuskoj u listopadu porasle za gotovo za 20 posto u godinu dana. To je, vrlo moguće, tek najava daljnjih poskupljenja.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba