MINISTAR BEROŠ OŠTRO: Nemojte izbjegavati primjenu epidemioloških mjera, pa kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje!

Uvode se sankcije za neprovjeravanje COVID potvrda – kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere

Objavljeno: 23.11.2021. zagorjeinternational

Na konferenciji za novinare koju je sazvao, ministar zdravstva Vili Beroš iznio je najnovije podatke o situaciji u bolnicama, cijepljenju, a dotaknuo se i prosvjeda održanog na glavnom zagrebačkom trgu u subotu.

– Novi moto na subotnjim prosvjedima – misli na sebe, ugrozi druge. Misli na sebe, zarazi druge. Budite protiv, ali ponudite alternativu. Upravo ova vlada, sprečavajući restriktivnije mjere, ponudila je alternativu. Iskoristite je. Testiranje je način da spriječimo zarazu drugih. Mislite na druge. Nemojte izbjegavati primjenu epidemioloških mjera pa kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje! Znam da nisu bili samo ravnozemljaši, već su tamo bili i liječnici. Ti ljudi su izmanipulirani. Bili su na tim prosvjedima, oni se bore protiv svega. Rezultat je ugrožavanje zdravlja hrvatskog naroda. Zato ću reći sljedeće, shvatimo tu prozirnu tezu: “Sada smo protiv mjera, a sutra ćemo prigovarati da je broj umrlih velik.” Zbog nepridržavanja mjera i negiranja cjepiva, nekorištenja testiranja koje je besplatno, ugrožavamo živote drugih. To vam je prava teza. Dozvolite mi da budem subjektivan ispred zdravstvenog sustava – u Hrvatskoj postoje dva paralelna svijeta. Svijet u kojem COVID oduzima živote, svijet smrti, preopterećenog zdravstvenog sustava, gdje se bolesnici bore za svaki udah. Svijet apsurda, lažnih proroka, koji obrću teze. Tko su ti ljudi? Infektolozi? Stručnjaci za medicinu? Ili političari općeg smjera i populisti koji koriste smrt naših sugrađana za promidžbu političkih stavova i dobivanje političkih poena? Povijest će suditi svima nama, i meni i njima. U trenutku kad se cijeli svijet bori, oni se bore protiv svega. U tom svijetu nije problem virus, nego mjere. A kakve bi one, gospodo, trebale biti? Koje mjere vi to predlažete? – rekao je ministar Beroš, piše Jutarnji.hr.

Covid potvrde potrebne

Posebno je prozvao one koji se ne žele testirati.

– Procijenili smo da je uvođenje COVID potvrda najbolje u ovom trenutku. One su kompromis, omogućavaju ekonomske tijekove. To je poanta. Na taj način štitimo zdravlje građana, ali i našu ekonomiju. Molim konkretan razlog zašto se netko odbija testirati. Zahvat je besplatan, brz, bezbolan, neinvazivan. Tko to od nas želi prenijeti zarazu drugome? Za to se može odgovarati i kazneno – dodao je.

Spomenuo je i testiranja i stanje u zdravstvu.

– Nije potrebno u ovom trenutku testirati sve zdravstvene djelatnike jer cijepljeni puno manje prenose virus. U bolnicama se pridržavamo epidemioloških mjera, a postotak zaraženih u zdravstvenom sustavu iz tog razloga nije jako visok – rekao je ministar i poručio svima onima koji misle da su zaraženi u bolnici, da vrijeme inkubacije traje od četiri do 15 dana.

– Oni mogu doći zaraženi u bolnicu i razviti simptome u sljedećih nekoliko dana. Ovo nije odmicanje krivice. Postupamo onako kako je struka rekla. Za sada ne mijenjamo strategiju, kao što je ne mijenja nitko u Europi. Molim stručnjake da se bave epidemijom. One zemlje u Europi koje su ranije od nas uvele COVID potvrde, navode korisnost njihove upotrebe. One smanjuju širenje epidemije. Imamo potvrde, imamo mjere, a uskoro ćemo imati, vjerujem, i učinkovite lijekove – kaže ministar.

Još jednom je istaknuo i koristi od cijepljenja.

– Cijepljeni se manje zaražavaju, manje obolijevanju od težih oblika bolesti i manje prenose virus drugima, pogotovo onima koji su cijepljeni. Ovo je apel medicinske struke, svih liječnika. Vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima – zaključio je ministar Beroš.

Novinarima se obratio i ministar Ivan Malenica, govoreći o sankcijama za sve koji ne budu provjeravali COVID potvrde.

Visoke novčane kazne

– Definirali smo odgovornu osobu u javnopravnim tijelima koja će biti nadležna i odgovorna za provođenje sigurnosnih mjera. To znači da će provjeravati dokaze o cijepljenju, testiranju i preboljenju zarazne bolesti. Također smo naveli novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere. Želimo da pandemija što prije prođe i da bude što manje zaraženih i umrlih – rekao je ministar Malenica, piše Jutarnji.hr.

Ministar Beroš potom je odgovarao na novinarska pitanja.

– Svi koji su pozitivni na brzim antigenskim testovima, dobivaju poruku da se jave na PCR testove. Ukoliko su pozitivni, oni ulaze u statistiku. Trebali bi svi to napraviti. Trošimo veliki novac u tu svrhu, ali je ona epidemiološki opravdana, pa to činimo i dalje – odgovorio je Beroš i poslao apel svima onima koji to ne rade, da to počnu prakticirati zbog zaštite zdravlja i života građana.

Postavljeno je i pitanje o prijedlogu ministra Fuchsa kojim bi se cijepljenima prvom dozom omogućio ulazak u škole, bez 21 dana čekanja da bi dobili COVID potvrdu.

– Razgovarao sam s ministrom Fuchsom o prijedlogu, čini se vrlo zgodan i praktičan jer bi mnoge potaknuo na cijepljenje. Prezentirao sam to kolegi Capaku, koji će odrediti je li to moguće. To se ipak kosi s osnovnim epidemiološkim postavkama. Moj odgovor je da će prije biti ne, nego da – odgovorio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba