Dogodio se proboj virusa i na neke odjele gdje su svi imali COVID potvrde

U varaždinskoj bolnici će se za operacije morati testirati i cijepljeni, slično moguće i u Čakovcu

Objavljeno: 23.11.2021. zagorjeinternational

U Varaždinskoj bolnici će se za kirurške zahvate kod necijepljenih, ali i cijepljenih pacijenata od sada tražiti negativan COVID test. Do takve je odluke došlo jer je virus ušao i u neke odjele na kojima su svi pacijenti bili cijepljeni, a ravnatelj bolnice zatražio je i odobrenje Kriznog stožera, javlja Varaždinski.hr.

Tako bi se na punku kod bolnice, osim građana bez COVID potvrde, testirali i neki koji su cijepljeni i imaju COVID potvrdu.  

Od 50 do 100 dnevno

– Zatražili smo to za one pacijente koji dolaze na elektivne operativne zahvate, generičke prethode, a gdje se generira aerosol i u tim situacijama bi se virus mogao prenijeti na liječnike, sestre i druge pacijente. To su bronhoskopija, kolonoskopija, intubacije i slična stanja – rekao je za RTL-ovu emisiju ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, koji procjenjuje da bi se tu moglo raditi o 50 do 100 pacijenata dnevno.

Moguće je da će ova testiranja ići na leđa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– U ovom trenutku još uvijek nemam službenih informacija oko tog vida testiranja, ali do sada se tim brzim antigenskim testovima znalo testirati u bolnicama, a o ovome eventualnom testiranju svih, ja za sada nemam službenih informacija. Po sada raspoloživom kadru kojeg imamo, to neće biti moguće organizirati – rekla je za RTL voditeljica Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju ZJZ-a Varaždinske županije Iva Košćak.

Trenutno je 47 liječnika i medicinskog osoblja iz OB Varaždin u samoizolaciji, pa im je u pomoć pristiglo 16 sestara i specijalizanata iz drugih ustanova.

Manjak osoblja

– Zbog opterećenosti postojećeg kadra, da ne bi došlo do zamora, da ne bi došlo do preopterećenja, zatražili smo povratak naših specijalizanata iz Zagreba kako bismo olakšali dežurstva i svakodnevni rad. Medicinske sestre su nam potrebne zbog povećanja smještajnih kapaciteta i zbog što bolje i kvalitetnije zdravstvene skrbi naših pacijenata – rekao je ravnatelj Poljak.

Manjak osoblja osjeća se i u Županijskoj bolnici u Čakovcu, gdje je u pomoć stiglo osam medicinskih sestara. Veći se broj pacijenata primi na liječenje nego otpusti s liječenja, pa je tako od mogućih 150 bolničkih kreveta, neiskorišteno još samo 20. Među pacijentima su i bebe od sedam i 17 mjeseci. O uvođenju testiranja za one cijepljene ozbiljno razmišljaju i u Čakovcu.

 – Pri kraju smo s našim smještajnim kapacitetima te smo svaki dan u komunikaciji s nacionalnim i lokalnim stožerom oko daljnjih opcija. Naravno da je situacija ozbiljna, međutim, postoje daljnja rješenja o kojima svakako raspravljamo – rekao je za RTL pomoćnik ravnatelja Županijske bolnice u Čakovcu Sven Pal.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba