Problemi zbog COVID potvrda

Počele stizati opomene pred otkaz obrazovnim djelatnicima koji se ne žele cijepiti ni testirati

Objavljeno: 23.11.2021. zagorjeinternational

U nekim školama i dalje postoje djelatnici koji se ne žele cijepiti, a odbijaju se i testirati. Mjere su to koje je propisao Stožer civilne zaštite i koje su na snazi točno tjedan dana.

Neki ravnatelji uspijevaju spriječiti djelatnike bez potvrda i negativnog nalaza da uđu u škole, dok ih neki puštaju kako bi izbjegli fizičke sukobe, ali u tom slučaju iz razreda udaljavaju učenike i organiziraju zamjenske nastavnike.

Bilo je i nekoliko slučajeva u kojima su djelatnici od ravnatelja tražili potpisivanje zahtjeva za davanje izjave o preuzimanju odgovornosti od posljedica testiranja, no ravnatelji ih nisu dužni potpisati.

Također, zabilježeni su i prvi slučajevi upozorenja o pokretanju postupka za izvanredan otkaz i to u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi, iz koje su za Jutarnji.hr potvrdili da je dvoje djelatnika takve opomene već zaprimilo.

Ravnateljica zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina ima problema s dvije djelatnice.

– Odbijale su testiranje, a nakon što sam im spriječila ulazak u školu, pozvale su policiju. Pred školom ih je podržavala grupa od 20 osoba. Drugoga dana jedna od njih je uspjela ući u školu. Zatekla sam je na hodniku i zamolila da izađe. Odbila je i pozvala sam policiju, no njihovi djelatnici nisu imali ovlasti za postupanje – rekla je ravnateljica Milica Medak za Jutarnji.hr. i dodala kako je u ponedjeljak jedna od djelatnica ipak donijela nalaz testa, a druga je otvorila bolovanje.

– Problem je što iza nas ravnatelja ne stoji niti sindikat, niti grupa odvjetnika koji će me braniti, niti imamo osiguranu besplatnu pravnu pomoć. Dolaze nam ljudi s papirima na kojima su članci različitih zakona, za koje tvrde da ih mi ravnatelji kršimo. Nije li to zaplašivanje? Mogu misliti kako je u ovoj situaciji ‘friškim’ ravnateljima – zaključila je Medak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba