U novomarofskoj knjižnici otvorena izložba rukotvorina od trapera Mirjane Pisačić:

“Ne bacajte traper, on se može ponovno iskoristiti”

Objavljeno: 22.11.2021. zagorjeinternational

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu otvorena je izložba rukotvorina od trapera autorice Mirjane Pisačić.

Izloženi su razni predmeti od trapera kojima je autorica pokazala u što se sve ovaj materijal kojeg povezujemo isključivo uz odijevanje, zapravo može pretvoriti uz malo mašte i kreativnosti. Među izlošcima su tako fotelja, tabure, lampa, čizmice za Nikolinje, torbice, pregače, bilježnice, ali i brojni drugi predmeti izrađeni upravo od trapera.

Sve počelo – koronom

Autorica kaže da je sve počelo s koronom.

– Počela je korona, smanjen je bio obujam posla. Krenulo je čišćenje doma, podruma, i našla sam puno traperica. I tako sam krenula reciklirati stare traperice. Prva je bila fotelja. Od trapera se može raditi svašta. Ja sam krenula od onoga što se meni najviše sviđalo. Ne bavim se drugim stvarima, jer uz posao ne stignem. Krenula sam na nagovor prijateljica koje su vidjele slike pa su me poticale. Više je sve to za slobodno vrijeme – rekla je Pisačić.

Reakcije onih koji su do sad pogledali izložbu su pozitivne.

– Bila sam skeptična u samu izložbu, u pokretanje izložbe, jer nisam znala kakve će biti reakcije ljudi. Ipak je to reciklaža starog trapera. Pa da ne bude: joj to je staro ili ne znam što. No, na kraju se ispostavilo da je to pozitivno. Kad su stavljene objave na Facebooku komentari su bili izrazito pozitivni, a pozitivni su i u knjizi dojmova i svi su oduševljeni. Neki nisu znali da se sve to može izraditi od trapera – dodala autorica.

Inače, Mirjana Pisačić radi u Pučkom otvorenom učilištu Novi Marof kao domaćica. Završila je srednju tekstilnu školu, a premda nikada nije radila u tekstilnoj industriji, često bi u slobodnom vremenu izrađivala nešto za sebe. Ovom je izložbom također željela poručiti sugrađanima da ne bacaju traper jer se on može ponovno iskoristiti.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof često organizira različite izložbe ili slična događanja kojima predstavlja neki vid aktivnosti pojedinaca i udruga. Lidija Zečević, v.d. ravnateljice, ističe da kao narodna knjižnica uvijek potiču i podržavaju razne umjetničke izričaje.

Prezentiranje hobija

– ‘Anonimne’ i sramežljive stvaraoce i njihov rad nastojimo prikazati javnosti i dati im priliku za prezentiranje svog hobija. Tu zna biti i mnogo nagovaranja, a jednom kad se rad javno prikaže, sami stvaraoci uvide da njihov rad vrijedi i da se bespotrebno boje negativnih kritika. Naša knjižnica svakome pruža priliku da predstavi sebe i svoj rad kroz razne oblike stvaranja – naglasila je Zečević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba