Krapinsko - zagorska županija uspješno nastavlja s provedbom hvalevrijednog projekta “Baltazar 5“

I ove školske godine osigurano 80 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika u 26 zagorskih osnovnih i šest srednjih škola

Objavljeno: 21.11.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija zajedno s 34 partnera provodi 5. nastavak projekta Baltazar. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda (UP.03.2.1.06 – Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV) ukupne vrijednosti 3.624.144 kune.

Projektom se izravno utječe na poboljšanje integracije učenika s teškoćama u redovite/posebne osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove te njihovu uspješniju socijalnu uključenost i emocionalno funkcioniranje.

Neminovna je važnost uloge pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika, čijim se uključivanjem pokazalo tijekom godina u obrazovnim ustanovama na području Krapinsko-zagorske županije kako utječu na vidljiv napredak obrazovnih postignuća učenika te neki od njih u novoj školskoj godini nemaju potrebu za pomoćnikom/stručnim komunikacijskim posrednikom. Analizirajući nekoliko godina unatrag, u Krapinsko-zagorskoj županiji su u 2013. godine zaposlena 32 pomoćnika u nastavi za 49 učenika s teškoćama (15 pomoćnika više nego u 2012.), u 2014. osigurano je 75 pomoćnika za 105 učenika. U školskoj godini 2014./2015. KZŽ je sredstva za financiranje rada 51 pomoćnika za 51 učenika osigurala kroz ESF (projekt Baltazar), dok je 18 pomoćnika za 22 učenika financirala vlastitim sredstvima. U školskoj godini 2015./2016. osigurana je podrška za 121 učenika kroz angažman 83 pomoćnika (projekt Baltazar 2), dok su u školskoj godini 2016./2017. bila ukupno 53 pomoćnika za 60 učenika s teškoćama u razvoju kroz projekt Baltazar 3 te 18 pomoćnika za 18 učenika kroz projekte triju udruga. U razdoblju školske godine 2017./2018. – 2020./2021. bio je osiguran ukupno 231 pomoćnik u nastavi/stručni komunikacijski posrednik za ukupno 244 učenika kroz projekt Baltazar 4. Krapinsko-zagorska županija je u osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama školske godine 2020./2021. imala 13.644 učenika, što je 2.98% od ukupnog broja učenika u RH. Stoga na području županije u školskoj godini 2020./2021. ukupno 1149 učenika ima teškoće u razvoju, što predstavlja 12.25% u odnosu na ukupan broj učenika u Krapinsko – zagorskoj županiji i govori o potrebi za pružanjem podrške barem dijelu tih učenika kroz pomoćnike u nastavi/stručne  komunikacijske posrednike.  Važno je napomenuti kako se na području Krapinsko – zagorske županije, osim kroz projekt Baltazar, sredstva za pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike osiguravaju putem 3 modela: 1) Europski socijalni fond, 2) projekti udruga te 3) sufinanciranje Krapinsko – zagorske županije i jedinica lokalne samouprave (50% KZŽ i 50% JLS).

U školskoj godini 2021./’22. kroz ovaj projekt osigurano je 80 pomoćnika u nastavi/stručna komunikacijska posrednika za 88 učenika s teškoćama u razvoju u 26 osnovnih i 6 srednjih škola. Na taj način osigurala se podrška učenicima s teškoćama u razvoju kroz školovanje kako bi se lakše usmjerili na obrazovna postignuća, socijalizaciju te nadišli fizičke i emocionalne prepreke. Učenici su uključeni na temelju prethodne provjere prihvatljivosti prema kriterijima zadanim u Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, odnosno, projekti mogu uključivati samo one učenike za koje je dobivena suglasnost od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok će pomoćnici/stručni komunikacijski posrednici koji još nisu prošli edukaciju, nakon selekcije biti educirani sukladno navedenom Pravilniku te natječajem propisanom programu.

Partneri na projektu Baltazar 5 su Grad Krapina, Općina Stubičke Toplice, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Osnovna škola Bedekovčina, Osnovna škola Vladimira Nazora Budinšćina, Osnovna škola Donja Stubica, Osnovna škola Đurmanec, Osnovna škola Đure Prejca Desinić, Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica, Osnovna škola Viktora Kovačića Hum na Sutli, Osnovna škola Augusta Cesarca Krapina, Osnovna škola ‘Ljudevit Gaj’ Krapina, Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec, Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec, Osnovna škola Konjščina,  Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor, Osnovna škola Mače, Osnovna škola Marija Bistrica, Osnovna škola Ljudevit Gaj Mihovljan, Osnovna Škola Antuna Mihanovića Petrovsko, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada, Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj, Osnovna škola Veliko Trgovišće,  Osnovna škola Sveti Križ Začretje, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Zlatar Bistrica, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar, Srednja škola Bedekovčina, Srednja škola Konjščina, Srednja škola Krapina, Srednja škola Pregrada, Srednja škola Zabok te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Benefite ovog projekta prepoznala je i Europska komisija, čiji je stručni žiri odabrao upravo projekt Baltazar kao jednog od finalista za nagradu REGIOSTARS 2021 u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i anti-diskriminacija. U tu svrhu snimljen je i video koji najbolje prikazuje opravdanost projekta. Više o projektu možete saznati na internetskoj stranici nositelja projekta, Krapinsko-zagorske županije.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Zagorske razvojne agencije. Članak se objavljuje u sklopu “Dana otvorenih vrata EU projekata 2021.“ Više o ovom događaju saznajte na https://strukturnifondovi.hr/dani-otvorenih-vrata-eu-projekata-2021/

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba