Martina Jantol Županić pokreće svoj posao, Helena Matuša nova je direktorica Poduzetničkog centra KZŽ

“Martina nam je ostavila ‘zdravu tvrtku’. Slijedi još jača podrška poduzetnicima početnicima, prvenstveno u sektoru zdravstva, funkcionalne hrane te zelenih i digitalnih ekonomija“

Objavljeno: 19.11.2021. zagorjeinternational

Na četvrtoj sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, održanoj u srijedu, usvojen je prijedlog zaključka o predlaganju direktorice Poduzetničkog centra KZŽ.

Naime, dosadašnja direktorica Martina Jantol Županić podnijela je ostavku zbog privatnih razloga, a u petak je u prostorijama Poslovno-tehnološkog inkubatora, na press konferenciji održanoj povodom imenovanja nove direktorice Helene Matuše, Jantol Županić otkrila kako se na ostavku odlučila zbog pokretanja vlastite tvrtke te pojasnila.

– Dugo već razmišljam o tome, ali radilo se na strateškom projektu Poslovno-tehnološkog inkubatora, kojeg smo uspješno završili. Tvrtka je posložena i ja sam željela u poduzetničke vode, htjela sam se okušati u onome što zapravo radim već 15 godina. Kroz poslovno savjetovanje, osnovat ću tvrtku koja će se baviti nečime kao što je ‘virtualni ured’. Neće to biti samo priprema i provedba projekata, već jedan konzorcij usluga. Sastojat će se od stručnjaka što se tiče i financija, prava i administrativne usluge jer smo zapravo kolege iz drugih županija i ja primijetili da tvrtke u jednom trenutku dođu do velikog rasta, a njihov rast ne stignu popratiti kroz administrativni dio u samom poslovnom procesu. Tu smo vidjeli svoju šansu na tržištu, odnosno ja u Krapinsko-zagorskoj županiji, uz nadogradnju koju imam kroz EU projekte priprema i provedba, upustit ću se u stvaranje ‘virtualnog ureda’ za svoju tvrtku – pojasnila je Jantol Županić, pa se osvrnula na svoj rad u proteklim godinama.

– Poduzetnička potporna institucija od 2018. godine radi kako radi u današnjem obliku. Kroz protekle tri – četiri godine iza nas su projekti u vrijednosti više od milijardu tristo milijuna kuna, 300-tinjak projekata. Mnoge investicije u Krapinsko-zagorskoj županiji od strane privatnog sektora su realizirane uz pomoć znanja i iskustva Poduzetničkog centra. Projekte tržišta smo isto radili. Poslovno – tehnološki inkubator strateški je projekt Krapinsko – zagorske županije. Došli smo do kraja i u ovom trenutku možemo konstatirati da je inkubator sa svim svojim kapacitetima pun, da se pokrenula scena edukacija, konferencija, umrežavanja poduzetnika i kroz mrežu mentora i kroz virtualni inkubator – kazale je Jantol Županić, pa nastavila:

– Ono što želim istaknuti, jest da smo se moj tim i ja u ove tri i pol godine zaista potrudili da stvorimo mjesto kreativnosti, umrežavanja naših poduzetnika početnika i poduzetnika s područja županije i stvorimo nove ideja na ovoj lokaciji. Željela bih zahvaliti svom timu u Poduzetničkom centru. Krenuli smo s pet – šest osoba, a sad je tim narastao na 13 osoba koje imaju mnogo iskustva i znanja, tako da će Heleni biti velika pomoć u samom startu. Svakako bih htjela čestitati kolegici Heleni i poželjeti joj sreću u daljnjem radu. Mislim da će njeno znanje i iskustvo dodatno osigurati razvoj Poslovno – tehnološkog inkubatora i Poduzetničkog centra kao poduzetničke potporne institucije. Zahvaljujem i medijima koji su nas sve ove godine pratili. Vidimo se u drugim poslovnim pustolovinama – poručila je Jantol Županić.

Planovi

Novoimenovana direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša zahvalila je dosadašnjoj direktorici na “korektnom odnosu tijekom tri tjedna u kojima se pripremala primopredaja“, istaknuvši da je Jantol Županić iza sebe ostavila ‘zdravu’ tvrtku i temelj te joj poželjela puno sreće, kazavši da poduzetnička, potporna institucija koju je stvorila stoji tu za svaku pomoć i suradnju.

– Krećemo u jedno novo razdoblje Europske unije, s kojim se usklađuje Republika Hrvatska, pa i Županija. Izrađen je novi plan razvoja koji definira vrlo ambiciozne ciljeve rasta i razvoja. Ono što se Županija odlučila i jasno komunicirala s cijelim poduzetničkim sektorom, jest da je Županija sa svim svojim institucijama put potpora poduzetničkim sektorima. Pratimo tempo, osluškujemo i pomažemo, pogotovo u onom dijelu kojeg Europska unija stavlja ispred nas, a to je zeleno i digitalno. Županija je stavila kao prioritet da će javni sektor, kao jedan pokretač zelenih i digitalnih inicijativa, biti uz bok poduzetničkim inicijativama za zeleno i digitalno. Stoga ćemo se u narednom razdoblju okrenuti jačoj podršci poduzetnicima početnicima, dakle, start up-ovima čiju smo kuću i ovdje stvorili. Prvenstveno onima koji će raditi u sektoru zdravstva, funkcionalne hrane i sektoru zelenih i digitalnih ekonomija. To su programi koje ćemo razvijati, onaj eko sustav koji je stvoren za Poduzetničkim centrom i mreža koja je stvorena s međunarodnim organizacijama i hrvatskim organizacijama kao što je Croatia BIRD Incubator, koje su preteče u tim modernim tehnologijama. Tu vidimo svoju mogućnost da  kao jedna ‘bajka na dlanu’ koja je tik do Zagreba, zapravo središta 75 posto start up scene Hrvatske, ponudimo jedan ugodan, kvalitetan život s itekako konkurentnim poduzetničkim okruženjem koje mogu iskoristiti- rekla je Matuša, pa nastavila o daljnjoj podršci poduzetnicima.

‘Čvrsto na tlu’

– I dalje ostajemo čvrsto na tlu. Najavljeni su veliki natječaji iz Mehanizma za oporavak i otpornost, iz nove financijske omotnice koja će krenuti sljedeće godine, što nam daje dovoljno vremena da pomognemo pripremi tih projekata našim poduzetnika. Postoji zaista istaknuta baza klijenata koja je stvorena ne samo u posljednje tri godine, već onih koji su stvarani već 10-ak godina, dok je postojala poduzetnička potporna institucija, tako da i dalje ostajemo partner za poduzetnike iz naše županije. Ono što smo također usuglasili, jest jedna treća dimenzija, a to je promicanje poticanja ulaganja u poslovne zone, gdje ćemo se isto malo jače profilirati, a sve pod kapom jednog ‘master plana’ gospodarskog razvoja, u čiju izradu sada i kreće Krapinsko – zagorska županija. Zahvaljujem još jednom na povjerenju i uvjerena sam da ćemo uspješno dalje surađivati – poručila je Matuša.

Župan Kolar kazao je da su ostavku dosadašnje direktorice prihvatili, da je Jantol Županić postavila tvrtku na noge te da je sve ono što su stavili pred nju kao direktoricu, ispunila. Istaknuo je kako je u proteklom razdoblju suradnja bila odlična te joj je poželio puno sreće u daljnjem privatnom i poslovnom životu, dodavši da vjeruje da će se suradnja nastaviti i dalje. Novoj direktorici Heleni Matuši župan je poželio uspješan rad u kreiranju budućih projekata koji su bitni za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. (ab, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba