Kako vam ovo zvuči?

Šefovi u Portugalu ne smiju zvati radnike nakon radnog vremena

Objavljeno: 18.11.2021. zagorjeinternational

Portugal je zabranio šefovima da svojim radnicima šalju tekstualne i elektroničke poruke van radnog vremena, a sve kao dio novog zakonskog paketa koji se popularno naziva “pravo na odmor”, prenosi Index.hr.

Ova je odluka dio zakonskih izmjena koje su donesene radi uravnoteženja privatnog i profesionalnog života, a posebno je važna s obzirom na to da mnogi rade od kuće.

Ako kontaktiraju svoje radnike van radnog vremena navedenog u ugovorima o radu, kompanije s više od 10 zaposlenih bi se mogle suočiti s kaznama.

Također, nova su i pravila o radu na daljinu za radnike s djecom, pa tako roditelji mogu, bez vremenskog ograničenja, raditi od kuće i za to ne trebaju dopuštenje poslodavca, sve dok im djeca ne napune osam godina. Uz to, kompanije bi mogle biti primorane plaćati i dio troškova rada od kuće, primjerice za struju ili internet.

Međutim, neki elementi zakonskog paketa poput “prava na isključivanje“ koje bi omogućilo radnicima isključivanje svih uređaja nakon radnog vremena, nisu prihvaćeni u portugalskom parlamentu.

Ministrica rada i socijalne skrbi Ana Mendes Godinho rekla je da rad na daljinu mijenja mnoge stvari, a njegov rast mora biti reguliran. Nada se da će bolja zaštita radnika privući i strance da dođu raditi u Portugal, a dodala je i da svoju zemlju smatra “jednom od najboljih mjesta na svijetu za digitalne nomade i radnike na daljinu”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba