TISUĆE LJUDI U KOLONI SJEĆANJA: Tri predsjednika, Vlade, Sabora i Republike, hodaju jedan kraj drugog

Premijer Plenković: Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a mi ćemo to nagraditi djelima u godinama pred nama

Objavljeno: 18.11.2021. zagorjeinternational

U Vukovaru se danas, povodom obilježavanja 30 godina od pada grada heroja davne 1991. godine, okupilo na tisuće ljudi, a među njima i državni vrh.

Službeni je program započeo minutom šutnje kojom je odana počast svim poginulima i nestalima.

– Ovo je mjesto posebnog pijeteta. Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Hrvatsku dali najviše, a mi ćemo to nagraditi djelima u godinama pred nama. Velika zahvalnost i poštovanje prema svima koji su i ovdje dali život za slobodu Hrvatske – rekao je za N1 premijer Andrej Plenković i dodao kako se još uvijek traga za više od 1800 nestalih i da se traže podaci od vlasti Srbije.

– Ustrajat ćemo u tome prije svega s obiteljima nestalih, udrugama i onima koji su jer ne znaju sudbinu svojih propatili puno, pate i danas. Što se tiče zločina, i Državno odvjetništvo je reklo da je šestina osuđenih s vukovarskog područja, više je od sto presuda. Nažalost dio počinitelja nije dostupan hrvatskom pravosuđu, s tim se problemom suočavamo stalno – poručio je premijer.

U Vukovaru je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa, Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar. Iskazujemo poštovanje gradu, prisjećamo se žrtava. Zlu se treba suprotstaviti, onima koji su takli u hrvatski narod tad se moralo suprotstaviti. Zahvalni smo herojima rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti – poručio je Jandroković.

Na ovaj izniman dan, poruku je poslao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Vukovar danas mora dominirati u medijima. Volio bih da u našim mislima bude isključivo Vukovar i da u mislima budemo s onima kojih više nema i onima koji su pridonijeli obrani grada – rekao je Penava.

Uz premijera Andreja Plenkovića i predsjednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u Vukovaru su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, te Predsjednik Republike Zoran Milanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba