Ministarstvo poslalo i preporuke

Kod uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena je ptičja gripa

Objavljeno: 18.11.2021. zagorjeinternational

Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica zaprimio sedam lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko- moslavačke županije, a u srijedu je kod svih sedam lešina utvrđen pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa ‘H5N1’. U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica.

Ministarstvo poljoprivrede napominje da su tijekom ove godine mnoge europske zemlje u populaciji i divljih ptica, ali  i domaće peradi, već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa ‘H5N1’. S obzirom na navedeno, na području RH su već  na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20) koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i  obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom da da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.

Preporuke za osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu su korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta, zabranjen izlazak iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama, dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji i držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca.

Trenutno je jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba