VELIK KAO TRI HRVATSKE: Grad Varaždin je 2015. potpisao sporazum o suradnji s višemilijunskim Gradom Wuhanom, u kojemu je četiri godine kasnije 'buknula' pandemija koronavirusa

“Izaslanstvo Wuhana bilo je u Varaždinu, poslali su nam i maske kad se COVID-19 pojavio kod nas, ali uzvratni posjet još nismo realizirali“

Objavljeno: 18.11.2021. zagorjeinternational

Davno prije pandemije koronavirusa, 7. svibnja 2015. godine, Grad Varaždin i kineski Grad Wuhan, koji broji preko 11 milijuna stanovnika, potpisali su sporazum o suradnji na temelju prijedloga veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj, a prilikom čega je u Varaždin tada doputovalo izaslanstvo toga višemilijunskog kineskog grada.

Kako nam danas kažu iz Grada Varaždina, cilj i namjera Sporazuma o suradnji bio je bolje povezivanje  građana  i produbljivanje međusobnog razumijevanja.

Oba grada izrazila su želju da će se zalagati za ostvarivanje inicijativa kojima je cilj promicanje suradnje na području kulture, gospodarstva, turizma, obrazovanja, sporta, zaštite okoliša te drugim područjima za koje se ukaže zajednički interes, a u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, poticanje ustanova, udruga i institucija za ostvarenje što uspješnije suradnje iz područja zajedničkih interesa, kažu u Gradu Varaždinu. 

No, do sada suradnja, nažalost, nije konkretnije realizirana, s obzirom na to da već od kraja 2019. godine ‘bukti’ pandemija koronavirusa diljem planeta, a COVID-19 ‘potekao’ je baš iz spomenutog kineskog grada.

Tako je, kažu u Gradu Varaždinu, do sada realizirana jedino pisana korespondencija, čestitke Grada Wuhana povodom izbora novog gradonačelnika te izražavanje podrške od strane Grada Varaždina kada je Wuhan bio zahvaćen teškim grmljavinskim nevremenom, oborinama i poplavama. Narodna Republika Kina također je, zajedno s Gradom Wuhanom, poslala zaštitne maske Gradu Varaždinu u vrijeme početka pandemije bolesti COVID-19.

Također, ističu u Gradu Varaždinu, Republika Hrvatska i Narodna Republika Kina i dalje imaju odlične bilateralne odnose, ali zbog izbijanja pandemije koronavirusa do sada nije realiziran planirani uzvratni posjet Kini, odnosno Wuhanu. (Vanja Hozmec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba