Općina Bedekovčina u prvih devet mjeseci ove godine bilježi ravno 194 dolaska gostiju te ukupno 252 noćenja

Dok mu se cijela zemlja smijala za WC u Udruzi mladih, načelnik Ban bio je na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku

Objavljeno: 17.11.2021. Alen Brodar

Općina Bedekovčina u prvih devet mjeseci ove godine, koju svi relevantni turistički djelatnici, pa i sama državna vlast, s obzirom na okolnosti pandemije korona virusa, ocjenjuju vrlo dobrom turističkom godinom, bilježi 194 dolaska gostiju, od čega 91 stranog te ukupno 252 noćenja.

Za ne propustiti

Zašto te brojke? Zato što je u vrijeme dok se cijela zemlja smijala WC-u s dvije školjke u prostorima Bedekovčanske udruge mladih, što je financirala Općina u prostorima koji zbog potresa nisu sigurni za boravak u njima, načelnik Darko Ban bio na Danima hrvatskog turizma u Srebrenom u Župi dubrovačkoj, održanima krajem listopada.

Bilo je to očito za ne propustiti čelniku općine s tako ‘impozantnim’ turističkim brojkama. Ipak, valja napomenuti da je godinu ranije u Bedekovčini bilo 396 turista, a 2019. godine njih čak 470, kao i da je Općina Bedekovčina sastavni dio Turističke zajednice područja ‘Srce Zagorja’ te da upravo Darko Ban trenutno obnaša dužnost njenog predsjednika, a taj mu mandat traje godinu dana. Tu zajednicu, uz Bedekovčinu, čine Pregrada, Krapinske Toplice, Sveti Križ Začretje i Zabok. I upravo je u tom svojstvu, odgovaraju nam iz Općine Bedekovčina, njihov načelnik bio na Danima hrvatskog turizma, a s njime su u delegaciji bile i direktorica, viša stručna suradnica i suradnica. Dodaju da je put i smještaj platila Turistička zajednica područja ‘Srce Zagorja’, pri čemu je ukupni trošak puta za četiri osobe iznosio 2209,54 kuna, a trošak smještaja u Beach House Poseydon, kući na plaži u obližnjem Platu 2200 kuna.

Nas pak je zanimalo da li se radilo o lijepom izletu, ili je načelnik Ban dogovorio neku buduću suradnju na tom višednevnom druženju s turističkim djelatnicima i predstavnicima ministarstva, turističkih zajednica te predstavnicima, odnosno vlasnicima turističkih subjekata.

– Načelnik je s državnim tajnikom Ministarstva turizma i sporta, Tončijem Glavinom, dogovorio posjet Bedekovčini gdje će se održati sastanak na temu Bedekovčanskih jezera – odgovoreno nam je iz Općine, za koju nas je zanimalo i kako stoji u usporedbi turističkih brojki s preostale četiri jedinice lokalne samouprave s kojima čini ‘Srce Zagorja’.

– TZP ‘Srce Zagorja’ čine dva grada i tri općine, pri čemu se u jednoj nalaze vodeni park i nadaleko poznate bolnice. Stoga logika nalaže da najbolje rezultate u noćenjima i dolascima turista bilježi Općina Krapinske Toplice, gdje se nalazi sjedište Zajednice. Slijede je Grad Zabok pa Općina Sveti Križ Začretje, dok Grad Pregrada i Općina Bedekovčina ostvaruju slične rezultate – odgovaraju nam iz Općine Bedekovčina.

Doznajemo doduše da je Pregrada u istom periodu, dakle, u prvih devet mjeseci ove godine, iako je imala otprilike isto gostiju, ostvarila ukupno 975 noćenja (202 domaća i 773 strana), odnosno gotovo četiri puta više od Bedekovčine, što će reći da je po turističkim brojkama, u vrijeme dok je njezin načelnik predsjednik Turističke zajednice područja ‘Srce Zagorja’, Bedekovčina uvjerljivo najlošija od pet jedinica lokalne samouprave koje čine tu zajednicu.

Stoga smo upitali koje investicije i projekti u turizmu su ostvareni u Bedekovčini u proteklom periodu, a koji se tek planiraju.

Bedekovčanska jezera

– Osnovana je Turistička zajednica područja “Srce Zagorja”, otvoreni su prvi smještajni kapaciteti, manifestacije “Sajam vina” i “Igrajte nam mužikaši” zaštićene su kao kulturno dobro od lokalnog značaja te razvoj manifestacije “Ljeto na Bajerima”, uređen je dio perivoja i šetnica kod dvorca Gornja Bedekovčina, a Općina Bedekovčina dio je Europske zajednice sporta 2021. godine – odgovoreno nam je, a iz Općine dodaju i da su riješeni imovinsko – pravni odnosi na Bedekovčanskim jezerima, čime je Općina postala vlasnik kompleksa restorana “Jezera”. Također, izrađena je projektna dokumentacija za izgradnju biciklističkih staza i odbojkaškog igrališta na Bedekovčanskim jezerima, kao i idejni projekt Bedekovčanskih jezera kao sportsko  – rekreativnog centra s turističkim sadržajima.

– Projekt Bedekovčanskih jezera vrijedan 65 milijuna uvršten je kao strateški projekt u Razvojni sporazum, u tijeku je izrada Strategije razvoja turizma kao prvi strateški dokument Općine na području turizma, ishođena lokacijska dozvola za izgradnju centra za posjetitelje, trga i parkirališta i postavljeno je stajalište za bicikle na Bedekovčanskim jezerima. Općina je postala i vlasnik Doma boraca NOB-a u Poznanovcu, izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju Stare škole Grgić u kulturni centar, a taj je projekt prijavljen na natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. O daljnjim planovima i investicijama za naredno razdoblje možemo pričati nakon donošenja i stupanja na snagu općinskog proračuna za 2022. godinu, no svakako će Općina raditi u smjeru razvoja Bedekovčine kao prepoznatljive turističke destinacije izgrađene oko Bedekovčanskih jezera, kurija i tradicionalnih manifestacija – zaključuju iz Općine.

A dok se to ne dogodi, Bedekovčini ostaju prepucavanja oko WC-a s dvije školjke bez pregrade, ali i otvorenja dječjeg vrtića, što je zapravo tema zbog koje se uopće saznalo za sporni WC. U vrijeme dok je načelnik Ban bio u Dubrovniku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba