Još ste uvijek malo zbunjeni?

Evo za koje vam institucije i ustanove od danas treba COVID potvrda ili potvrda o preboljenju

Objavljeno: 16.11.2021. zagorjeinternational

Od danas je započela primjena obaveznih COVID potvrda u državnim i javnim službama. Oni koji ih nemaju, za ulazak u takve institucije, moraju predočiti negativan rezultat testa na koronavirus ili pak potvrdu liječnika opće medicine o preboljenju bolesti COVID-19 unutar godine dana.

Ukoliko ste preboljeli COVID i preuzmete svoju EU digitalnu potvrdu preko sustava e-građani, potvrda o preboljenju vrijedi vam šest mjeseci. Tako je propisano na razini EU, što znači da, ako ste bolest preboljeli prije više od šest mjeseci, s tom potvrdom ne možete preko granice, nego se morate testirati ili cijepiti. No, za sve unutar Hrvatske, za sva mjesta gdje se potvrda mora imati za dolazak na posao ili ulazak u državnu ili javnu instituciju, možete potvrdu o preboljenju podići kod svog liječnika obiteljske medicine i ona vrijedi godinu dana od dana dobivanja pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa. Također, takvu potvrdu možete dobiti ako ste se vodili kao vjerojatni slučaj unutar 12 mjeseci.

Ako još uvijek niste sigurni za koje vam ustanove treba COVID potvrda, donosimo malu pomoć.

POŠTA

COVID potvrdu, negativan test ili potvrdu o preboljenju tražit će vas na šalteru i ako je nemate, nećete moći dobiti uslugu. Bez potvrde možete jedino po poziv za sud, porezno rješenje i slično.

FINA

Za razliku od pošte, poslovnice Fine već na ulazu traže COVID potvrdu, negativan test ili potvrdu o preboljenju.

POLICIJA

Za odlazak na šalter policije, potvrda treba svima starijima od 16 godina.

BANKE

U svim bankama, osim u onim u vlasništvu države, na snazi su samo mjere kao i do sada – dakle, nošenje maski i održavanje socijalne distance.

ŠKOLE

Učenici ne trebaju ni potvrdu niti negativan test, ali zato učitelji i profesori trebaju. Trebat će ih i studenti na nekim fakultetima, kao i roditelji koji dolaze na roditeljski sastanak.

BOLNICE

Za bolnice i ambulante potvrda vam treba samo prilikom hospitalizacije i za terapijske, odnosno dijagnostičke postupke koji “proizvode” aerosol.

LJEKARNE

Ni za gradske ni za privatne ljekarne ne treba vam potvrda.

KNJIŽNICE

Potvrde su nužne za ulazak u gradske i općinske knjižnice, no neke su se organizirale na način da ćete knjigu moći vratiti/posuditi na ulazu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba