EKSKLUZIVNO: Donosimo zaključke Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održava u Šibeniku

ĐURKIN – BENKOTIĆ: Na kontinentu su manji kafići postali nekonkurentni, jer su porez i troškovi visoki, a broj stolova su morali smanjiti

Objavljeno: 16.11.2021. zagorjeinternational

U Šibeniku se održava 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore na kojem se raspravlja o aktualnoj problematici u ugostiteljstvu i turizmu. Uz prisustvo predstavnika resornih ministarstava i nadležnih institucija, izdvojeni su ključni problemi, a predložena su i moguća poboljšanja poslovanja. U Šibeniku je i predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Ivan Đurkin-Benkotić, koji nam je ekskluzivno otkrio zaključke s Kongresa.  

Porez na potrošnju

– Hitno tražimo smanjenje PDV-a na 13 posto, za alkoholna i bezalkoholna pića, tople napitke, vina i piva te generalno ukidanje poreza na potrošnju radi oporavka i održivosti ugostiteljskog poslovanja. Naime, kod nas na kontinentu razni manji kafići su postali nekonkurentni i teško su samoodrživi zbog spomenutih visokih poreza te troškova radne snage i komunalija, a broj stolova u samom objektu su se morali prorijediti zbog epidemioloških mjera – rekao nam je Đurkin-Benkotić.  

Isto tako, kako svako ograničavanje rada ugostiteljskih objekata za sobom nužno povlači pad prometa i direktnu financijsku štetu za same vlasnike, promijene su zatražene i na tom području.  

– Odlučno tražimo plan gospodarskih mjera za svaku novu najavu strožih epidemioloških mjera sve dok se u potpunosti ne maknu bilo kakva ograničenja u radu – dodao je Đurkin – Benkotić.

Rješavalo se i pitanje problema nedostatka radne snage, ključne za ugostiteljstvo i turizam.

 Digitalna tranzicija

– Kao ključ održivosti posebni naglasak stavljamo na ustrajanju dobivanja kvalitetne radne snage, unapređenje obrazovanja za ugostiteljska zanimanja te razvoju ugostiteljskog i turističkog sektora – ističe.

Uz to, zatraženo je i da se radno vrijeme iza ponoći dozvoli onim ugostiteljskim objektima koji za to ispunjavaju uvjete temeljem rješenja o minimalno tehničkim uvjetima uz obvezno predočavanje COVID potvrde na ulazu, ali i da je Nacionalni program oporavka i otpornosti u segmentu ugostiteljstva potrebno maksimalno približiti i prilagoditi potrebama sektora kako bi se osiguralo dostizanje ciljeva zelene i digitalne tranzicije te kako bi se povećala dodatna vrijednost sektora. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba