U organizaciji Knjižnice i čitaonice Sveti Križ Začretje i Udruge "Djedovina":

U svetokriškoj Žitnici promovirana dvojezična zbirka haiku pjesama Nade Jačmenice

Objavljeno: 15.11.2021. zagorjeinternational

Svetokriška je Žitnica već poznato mjesto kulturnih događanja pa je tako, u njoj prošlog petka održana i promocija dvojezične zbirke haiku pjesama ‘Latice / Petals’, Nade Jačmenice.

Autorica, uz njegovanje i drugih književnih formi, haiku na standardu te kajkavskom jeziku piše već nekoliko godina čime je osvojila više domaćih te inozemnih nagrada.

Latice su njezina prva haiku zbirka, a nakladnik je Hrvatskozagorsko književno društvo s urednicom Vlastom Horvatić Gmaz. Prijevod na engleski jezik te recenziju potpisuje Đurđa Vukelić – Rožić, a korekturu engleskog prijevoda Elizabeth Harrison Paj. Hrvatsku lekturu napravila je Verica Jačmenica  Jazbec, a ilustracije zbirke, autorski su rad Nade Jačmenice. Pripremu za tisak odradila je Đurđa Lovrenčić.

Zbirku je na promociji predstavila pjesnikinja Marija Hlebec koja je, zajedno s autoricom, interpretirala haiku. Program predstavljanja vodila je Doroteja Jačmenica Pušenjak, autoričina kći kojoj je zbirka i posvećena. U glazbenom dijelu promocije nastupila je mlada pijanistica Anja Šoštarić.

Bio je ovo kulturni događaj u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Općinske knjižnice i čitaonice Sveti Križ Začretje i udruge Djedovina, uz odgovorno pridržavanje svih zaštitnih epidemioloških mjera.

Za kraj programa, voditeljica je zaključila kako su pisanje i doživljaj haiku pjesme nepredvidivi poput hvatanja leptira.

-Na tren nam je na ruci, oduševljeni smo njegovom ljepotom, ali on začas odleti dalje. A mi nastavljamo svojim putem oplemenjeni – kazala je Doroteja Jačmenica Pušenjak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba