Vaš dom je nakon prošlogodišnjih potresa dobio crvenu oznaku?

Ministarstvo graditeljstva objavilo je javni poziv za financiranje zamjenskog smještaja – evo do kad se možete prijaviti

Objavljeno: 15.11.2021. zagorjeinternational

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine zaprima prijave građana čiji su objekti stradali u potresu, a označeni su crvenom oznakom. Prijavu tako mogu podnijeti vlasnici obiteljskih kuća i stanova, zaštićeni najmoprimci, te srodnici tih osoba u pravoj liniji, a koji su na dan 22. ožujka te 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama na području grada Zagreba, Krapinsko – zagorske, Zagrebačke, Sisačko – moslavačke i Karlovačke županije koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao ‘N1’ (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i ‘N2’ (neuporabljivo – zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje.

Po kvadratu 70 kuna

Mjera stambenog zbrinjavanja se odnosi na građane koji na raspolaganju nemaju drugi useljivi stambeni prostor u krugu od 20 kilometara od stradale nekretnine. Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi.

Za samce se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi, a po cijeni od 70 kuna za četvorni metar. Iznos najamnine se isplaćuje izravno na račun najmodavca, a parametri za financiranje najma proizlaze iz sustava poticane stanogradnje.

Mjera financiranja najma će se primjenjivati najdulje do 17. lipnja 2022. godine, odnosno do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak do eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima uz pripadajuću dokumentaciju, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a rok za podnošenje zahtjeva je 31. prosinca.

Također, na Javni poziv mogu se odazvati i vlasnici stanova na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koji žele stanove u svom vlasništvu dati u najam osobama kojima je utvrđen status osobe kojoj će se financirati najamnina za zamjenski stan.

Više od 1300 osoba

Javni je poziv raspisan temeljem Odluke o financiranju najamnine Vlade Republike Hrvatske i Upute Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o načinu provedbe predmetne Odluke od 26. listopada. Ujedno, ovo je četvrti po redu poziv Ministarstva za financiranje najamnine.

Sufinanciranjem najamnina te smještaja obuhvaćeno je više od 1300 osoba te su za tu namjenu osigurana sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

Ministarstvo je za financiranje najamnine dosad isplatilo 24,67 milijuna kuna, od čega 15,4 milijuna kuna za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 9,27 milijuna kuna za financiranje troškova smještaja u Hostelu Arena.

Sve dodatne informacije i pojašnjenja građani mogu dobiti kontaktiranjem Ministarstva svakim radnim danom između 8.30 i 12.30 sati, ili na mail adresu [email protected]. Također, sve potrebne informacije i obrasce za prijavu mogu se pronaći na stranicama Ministarstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter