U Španjolskoj održana međunarodna konferencija “European voices challenging euroscepticism“

“EUROPA ZA GRAĐANE“: Grad Klanjec potpisao Povelju o očuvanju i promociji temeljnih vrijednosti na kojima je zasnovana EU

Objavljeno: 15.11.2021. zagorjeinternational

Nakon međunarodnog susreta građana, po peti puta održanog početkom listopada u Klanjcu u okviru programa “Europa za građane“, gradski predstavnici sudjelovali su u programu “European voices challenging euroscepticism“ koji se održavao od 2. do 5. studenoga u Španjolskoj. Grad su na ovoj međunarodnoj konferenciji predstavljali predsjednica Gradskog vijeća Grada Klanjca Mirjana Smičić Slovenec i pročelnik Gordan Šoban.

Partnerstvo 27 zemalja

Radi se o projektu koji unutar europskog programa “Europa za građane“ i “Mjere: Mreža gradova“, uz sufinanciranje Europske komisije, kao vodeći partner provodi španjolski Grad Rois, s partnerima iz čak 27 zemalja Europske unije, a među kojima je i Klanjec.

Na višednevnom susretu održanom u Roisu i Santiagu de Compostela, 53 sudionika sudjelovalo je u nizu prezentacija, radionica, predavanja i debata o problemu euroskepticizma i izazovima s kojima se Unija danas susreće, a raspravljalo se i o budućnosti EU te politikama koje su na rasporedu u narednom programskom razdoblju do 2027 godine.

Susreti su bili i odlična prilika za sklapanje novih poznanstava, a kontakti i dogovori koje su predstavnici Grada Klanjca ostvarili tijekom boravka u Španjolskoj zasigurno će kao rezultat imati nova partnerstva u budućim projektima koje će Grad prijavljivati za sufinanciranje Europskoj uniji.

Na završetku susreta, uz gradonačelnika Roisa Ramona Tojo i generalnog direktora za vanjske odnose i Europsku uniju Galicije Jesúsa Gamalla, predsjednica Gradskog vijeća Klanjca Mirjana Smičić Slovenec potpisala je zajedničku Povelju kojom se 15 europskih gradskih i općinskih vijeća obvezuje na predani rad i trajno ulaganje napora u očuvanju i promociji temeljnih vrijednosti na kojima je zasnovana Europska unija. Potpisnici Povelje su Rois (Španjolska), Nikópol (Bugarska), Klanjec (Hrvatska), Athienou (Cipar), Lääneranna (Estonija), Pylea-Jortiatis (Grčka), Erdőkürt (Mađarska), Finglas (Irska), Castelmola (Italija), Rundale (Latvija), Ukmerge (Litva), Wieliszew (Poljska), Corbi (Rumunjska), Malé Dvorníky (Slovačka) i Haninge (Švedska), a osim njih, još 12 udruga civilnog društva iz Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Malte, Portugala i Slovenije podržale su sadržaj ove Povelje i buduću zajedničku suradnju na razvoju zajedništva, tolerancije, solidarnosti, pravne i ekonomske sigurnosti, zaštite ljudskih prava i prosperiteta Europske unije.

Još tri susreta

Europske delegacije koje su sudjelovale na ovom susretu, između ostalog, posjetile su i Parlament Galicije te imale priliku razgledati brojne kulturne znamenitosti jednog od najpoznatijih hodočasničkih gradova u svijetu.

Osim ovog sastanka održanog početkom studenog u Roisu i Santiagu, u okviru ovog projekta planirana su još tri susreta. Prvi bi početkom 2022. godine trebao biti u La Valletti na Malti, u travnju u Mađarskoj te krajem svibnja u grčkom Solunu te će za Grad Klanjec i to biti izvrsne prilike za stjecanje novih iskustava u ovom zanimljivom i korisnom programu Europske unije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba