Kazna mu je povećana s pet i pol na devet godina zatvora

Voditelj folklora (48) kroz dvije godine čak 35 puta silovao 11-godišnju djevojčicu

Objavljeno: 09.11.2021. zagorjeinternational

Visoki kazneni sud prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i postrožio zatvorsku kaznu s pet i pol, na devet godina zatvora voditelju folklorne skupine kojeg je Županijski sud u Bjelovaru nepravomoćno osudio za 36 kaznenih djela spolne zloporabe djeteta do 15 godina, piše Klikaj.hr.

Prihvaćanjem žalbe državnog odvjetnika, odluka prvostupanjskog suda je promijenjena i po novoj je 48-godišnjaku D.S. izrečena stroža kazna zatvora kojom su prihvaćene utvrđene kazne za svako pojedino kazneno djelo iz prvostupanjske presude.

Osuđen je jer je u čak 35 navrata, u periodu od dvije godine, izvršio spolni odnošaj te jednom i sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, s djevojčicom u dobi 11 godina, priopćio je sud.

Sud navodi i kako je osuđeni zloupotrijebio svoj položaj voditelja folklorne skupine te nakon folklornih proba prilazio djevojčici, polaznici folklora. Spolne odnošaje, kao i spolne radnje, osuđeni je počinio u prostorijama udruge gdje su se održavale probe folklora, a u pet je navrata djevojčicu čak i odveo kući i tamo s njom izvršio spolni odnošaj.

Visoki kazneni sud smatra kako je prvostupanjski sud odmjerio jedinstvenu kaznu zatvora u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane. Također, smatra kako su optuženiku njegova prijašnja neosuđivanost i priznanje djela uzete kao olakotne okolnosti. Uz to,  spominju i određenu kritičnost i žaljenje počinitelja koji je otac četvero djece od kojih je dvoje maloljetno.

Smatraju kako te olakotne okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje jer se ovdje radi o dugotrajnosti i upornosti u činjenju kaznenih djela, uz već samu težinu počinjenog. Smatraju kako te okolnosti nisu dovoljno došle do izražaja prilikom odmjeravanje jedinstvene kazne.

Kaznena djela, a koja su u ovom slučaju negativno utjecala na razvoj žrtve, su započela kada je žrtva bila u dobi od svega 11 godina. Jedinstvena kazna iz prvostupanjske presude je preblaga i neodgovarajuća brojnosti kaznenih djela i visini pojedinačno utvrđenih kazni za ta djela, navode iz Visokog kaznenog suda.

Optuženik se dugo bavi folklorom te je bio voditelj različitih folklornih skupina. Zbog postojanja opasnosti da bi u obavljanju ove djelatnosti s djecom mogao ponovno počiniti isto, izrečena mu je sigurnosna mjera doživotne zabrane obavljanja djelatnosti u kojima dolazi u redovit kontakt s djecom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba