Kada je vrijeme za treću dozu?

Evo koliko dugo od zaraze koronavirusom štite cjepiva Pfizer, AstraZeneca i Moderna

Objavljeno: 09.11.2021. zagorjeinternational

Hrvati pokazuju sve veći interes za cijepljenjem protiv COVID-19 virusa, a koliko dugo od zaraze štite cjepiva Pfizer, AstraZeneca i Moderna, otkriva studija švedskih znanstvenika sa Sveučilišta Umea, objavljena u znanstvenom časopisu “The Lancet“, piše Index.hr.

Podaci su se prikupljali od 12. siječnja do 4. listopada ove godine, a studija se provela na preko 1,6 milijuna ljudi, odnosno na 842.974 para cijepljenih i necijepljenih, uključujući pojedince cijepljene s dvije doze cjepiva AstraZeneca, Moderna ili Pfizer i necijepljene osobe.

Otkriveno je da je učinkovitost cjepiva Pfizer protiv infekcije progresivno opadala s 92 posto između 15 i 30 dana nakon cijepljenja, zatim na 47 posto između 121 i 180 dana nakon cijepljenja, a od 211. dana nadalje nije se mogla utvrditi učinkovitost u odnosu na necijepljene.

Učinkovitost Modernina cjepiva je slabila nešto sporije te je od 181. dana nakon cijepljenja nadalje, procijenjena na 59 posto, dok je učinkovitost AstraZenece općenito bila niža te je brže slabila. Od 121. dana nakon cijepljenja nije se mogla detektirati učinkovitost protiv zaraze u odnosu na necijepljene. 

Učinkovitost svih cjepiva protiv zaraze bila je niža, a brža je slabila među muškarcima, starijim osobama i osobama s komorbiditetima.

– Učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije COVIDOM-19 progresivno pada tijekom vremena u svim podskupinama, ali različitom brzinom, ovisno o vrsti cjepiva i brže za muškarce i starije slabe osobe. Učinkovitost protiv teških bolesti ostaje visoka kroz devet mjeseci, iako brže opada za muškarce, starije slabe osobe i osobe s komorbiditetom. To jača obrazloženje utemeljeno na dokazima za primjenu treće doze – pojasnili su znanstvenici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba