Povratak u školu uz strože epidemiološke mjere

Učenici viših razreda i srednjoškolci maske nose i u učionici, učitelji koji nemaju COVID potvrdu će se od idućeg tjedna morati testirati

Objavljeno: 08.11.2021. zagorjeinternational

Po završetku jesenskih praznika i nakon dva dana online nastave, škole se u većini županija od danas otvaraju za sve učenike, no s nešto strožim epidemiološkim uputama HZJZ-a.

S današnjim danom, masku u učionici i na hodnicima te drugim zajedničkim prostorima moraju imati učenici od 5. do 8. razreda te učenici srednjih škola, piše 24sata. Izuzetak su sportske dvorane i vrijeme objeda, kada maske mogu skinuti.

Testiranja za djelatnike

Učenici nižih razreda morat će staviti maske dok prolaze hodnikom do učionice, toaleta i slično. Neće ih morati nositi u učionicama, ali hoće na satima gdje se miješaju učenici iz različitih razrednih odjeljenja, poput izborne nastave ili izvannastavnih aktivnosti.

Maske neće trebati nositi niti tijekom odmora.

U zajedničkim školskim prostorima, maske će morati nositi i zaposleni, iako ih u učionici ne trebaju imati učitelji i nastavnici koji su cijepljeni ili su preboljeli koronu. To se odnosi i na zaposlene u predškolskim ustanovama. Isto tako, maske ne trebaju nositi djeca u vrtićima, kao ni predškolci i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe.

Kroz tjedan dana, u skladu s novom odlukom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, prosvjetni radnici će pri dolasku na posao morati pokazati COVID potvrdu, potvrdu o preboljenju ili negativan test na koronavirus, a morat će ga obavljati svaka dva dana. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u idućim će danima objaviti kako će se zaposleni testirati i kako će se pregledavati potvrde.

Ministar Radovan Fuchs u petak je objavio kako će do siječnja testiranja plaćati država, a iznos bi mogao biti i do 40 milijuna kuna mjesečno. Uz to, rekao je da je oko 60 posto nastavnika cijepljeno.

Odluka je izazvala oštre reakcije i novu podjelu među nastavnicima te prosvjetnim sindikatima.

Valja napomenuti da odluku o maskama, tijekom trenutne epidemiološke situacije, lokalni stožeri ne mogu promijeniti. Dosad su u dogovoru s osnivačima i školama mogli odrediti da se u školi maske ne nose.

Slovenija

S današnjim danom, u Sloveniji će se svi učenici i studenti koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli korona virus, morati samostalno obavljati testiranja, a ona će se provoditi do tri puta tjedno u prostorijama škola ili fakulteta.

Također, u svim će javnim ustanovama biti obvezna uporaba zaštitne kirurške maske ili ‘FFP2’ maske, a platnene maske više neće biti dovoljne. Maska neće biti obvezna za djecu do šest godina, za odgojitelje i pomoćne odgojitelje te za nastavnike visokih škola prilikom predavanja iza zaštitne barijere, odlučile su slovenske vlasti.

U Hrvatskoj zasad nema sličnih odluka za učenike i studente.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba