Hoće li se raspisati referendum o uvođenju eura u RH?

Istekao rok za potpise, Suverenisti kažu “Ne možemo proglasiti sigurnu pobjedu”

Objavljeno: 08.11.2021. zagorjeinternational

U nedjelju, par sati prije isteka 15-dnevnog roka za prikupljanje potpisa građana protivnika uvođenja eura, Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član organizacijskog odbora referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu”, rekao je za Jutarnji list da ne može proglasiti sigurnu pobjedu, no vjeruje da će ipak uspjeti prikupiti 368.867 potpisa, koliko je potrebno za raspisivanje referenduma čiji je cilj spriječiti uvođenje eura, čime bi se do daljnjeg odgodio ulazak Hrvatske u eurozonu.

– Prema našim zadnjim procjenama, u vikend, znači u dva posljednja dana za prikupljanje potpisa, ušli smo s više od 300 tisuća već skupljenih potpisa građana. Ali tek nakon što nam sa svih punktova na kojima smo u svim dijelovima Hrvatske prikupljali potpise stignu popisne knjige, te nakon što sve potpise analiziramo i provjerimo, znat ćemo jesmo li ih prikupili dovoljno kako bi se referendum zaista i održao. Točnu brojku pravovaljanih potpisa znat ćemo za dva-tri tjedna – rekao je.

Iz stranke su uvjereni da će Ustavni sud odobriti njihovo referendumsko pitanje te da raspisivanje referenduma oko pitanja uvođenja eura, odnosno, odgode uvođenja eura na neodređeno vrijeme, ovisi još samo o tome jesu li prikupljeno dovoljno potpisa za isti.

Isto tako, ističu Suverenisti, bez obzira na to što su im brojni političari i neki saborski zastupnici drugih stranaka dali svoje potpise, iza referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu” stoje samo oni i Hrvatska stranka prava.

Uz ostale građane, inicijativu su potpisali i zastupnici u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, kompletan saborski Klub zastupnika Mosta, zastupnik Zlatko Hasanbegović, lider Domovinskog pokreta Ivan Penava i njegovi stranački kolega Igor Peternel, a podršku je dala i liderica Radničke fronte Katarina Peović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba