Vozači, oprez!

ZBOG MARTINJA: Zagorska policija od danas do 15. studenoga provodi pojačane aktivnosti

Objavljeno: 05.11.2021. zagorjeinternational

Iz Policijske uprave krapinsko -zagorske ističu da se povodom Martinja na prometnicama u županiji može očekivati određeni broj vozača koji će upravljati vozilom nakon što su konzumirali alkoholna pića te će stoga policijski službenici na području cijele Policijske uprave krapinsko – zagorske pojačano poduzimati mjere i radnje nadzora prema takvim vozačima, s ciljem sprječavanja njihovog sudjelovanja u prometu.

– Stoga će policijski službenici danas početi s provođenjem pojačanih aktivnosti koje će trajati do ponedjeljka, 15. studenoga, te će u to vrijeme, posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima te u dane vikenda, biti provedene posebne ciljane akcije usmjerene na alkoholizirane vozače, tako da će u to vrijeme na prometnicama biti nazočan veći broj policijskih službenika – poručili su iz PU krapinsko – zagorske. 

Izbjegavanje nesreća

– Cilj provođenja ovih pojačanih aktivnosti je sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama. Tijekom pojačanog nadzora prometa povodom proslave Martinja prošle godine, u razdoblju od 6. do 16. studenoga zabilježene su 22 prometne nesreće od kojih je jedna prometna nesreća bila s poginulom osobom, sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 14 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.  Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su devet prometnih nesreća od kojih su dvije bile s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede i sedam prometnih nesreća s  materijalnom štetom. Tijekom navedene akcije prošle godine utvrđeno je 876 prometnih prekršaja, od čega su sankcionirana 52 prekršaja vozača za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Uz nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, pojačano će se nadzirati i vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Isto tako ciljano će se provoditi pojačani nadzor recidivista – višestrukih počinitelja prekršaja, prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere. Dok je protekle godine za vrijeme navedene akcije utvrđeno 609 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i osam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela – kazali su iz PU krapinsko-zagorske.

Utjecaj alkohola

Alkohol u kombinaciji s drugim čimbenicima bitno utječe na događanje prometnih nesreća te on negativno djeluje na vozače jer se smanjuje oštrina vida, perceptivne mogućnosti vozača pod utjecajem alkohola bitno su smanjene (loša procjena brzine i udaljenosti, smanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera, smanjena osjetljivost na boje i drugo, što utječe na višestruko povećanje vremena reagiranja vozača, zatim smanjuju se optički podražaji, stoga slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojava dvostrukih slika, potom u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija, produžuje se reakcijsko vrijeme koje se sastoji od reakcije opažanja opasnosti, shvaćanja produkata i izvršenja određenih radnji, događaju se psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.

– Vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića, savjetujemo da pod utjecajem alkohola ne sjedajte za volan, koristite usluge javnog prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije, idite pješice, ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga tko je trijezan da vas odveze, ostanite prespavati i pri tome pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti, ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, u noćima povećanog rizika, vikendom vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste. Ne dopustite da budete crna statistička brojka jer ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu. Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa, da prije ili tijekom vožnje ne konzumiraju alkoholna pića – poručuju iz PU krapinsko-zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba