Užas u romskom naselju

Utopili štene u potoku, nasilju su svjedočila i djeca

Objavljeno: 03.11.2021. zagorjeinternational

Volonteri Azila Prijatelji Čakovec objavili su na društvenim mrežama uznemirujuću fotografiju na kojoj se vidi ubijeno štene u međimurskom naselju Parag, piše portal eVaraždin.

Iz azila ističu da su, na sreću, brzom intervencijom nakon što im je stigao video nasilnog čina kojem su nazočila i djeca, uspjeli spasiti kuju i dva štenca.

– Tragom videa, odmah smo otišli na lice mjesta u nadi da ćemo pronaći to mlado, nježno i prestrašeno štene, očito bolesno od šuge ili demodexa. Nažalost, pronašli smo ga utopljenog u potoku kraj nasipa. Preuzeli smo mamicu i preostala dva štenca. U ovom trenutku, prema popisima, u naseljima ponovo obitava preko 600 pasa koji će nastaviti trpjeti svu tu stravu i užas ako država ne kaže dosta. Svatko tko nema uvjeta niti financijskih sredstava za držati psa, ne smije ga imati. Sve ostalo je kršenje Zakona o zaštiti životinja, Zakona o veterinarstvu jer gotovo niti jedan od tih pasa nije cijepljen protiv bjesnoće i mikročipiran – kazali su volonteri azila.

Prijavljeno policiji

Dojavu o događaju mučenja štenca, za Dnevnik.hr, potvrdila je glasnogovornica međimurske policije Marina Soldat.

– Mogu potvrditi da smo zaprimili dojavu o tome, krim policija je na terenu i kriminalističko istraživanje je u tijeku – kazala je Soldat.

Azil Prijatelji Čakovec nastavlja s projektom zbrinjavanja pasa iz romskih naselja te ističu da je u protekle tri godine izvučeno preko 300 pasa iz naselja, na što je utrošeno preko 300.000 kuna dobivenih od strane donatora.

Novo štene

– Mnogi psi su bili toliko bolesni da su umrli putem do veterinarske ambulante, a isti ljudi kod kojih su preuzeti, nabavili bi ubrzo novo štene koje bi se razboljelo te također bilo bezuspješno liječeno nakon što bi nam netko dojavio da je u naselju štene koje povraća, ima krvavi proljev i ne želi jesti – ističu iz skloništa.

Djelatnici skloništa za životinje sve teže i sami podnose ovakva zvjerska mučenja te kažu kako se pitaju hoće li tome ikad doći kraj, jer, kako ističu, ovo nije problematika ilegalnih deponija smeća, nije problematika ni stalnih nedozvoljenih paljevina otpada, ovo su živa bića prema kojima se odnose gore nego prema smeću.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba