Misu zahvalnicu na Trškom Vrhu predvodio Željko Tanjić, rektor HKS-a

“Jedna od najvećih zabluda modernog čovjeka jest pomisao da može ostvariti napredak i smisao života bez Boga“

Objavljeno: 03.11.2021. zagorjeinternational

Prošle je nedjelje u Svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu kod Krapine svečano proslavljena sveta misa zahvalnica. Jutarnju misu predvodio je p. Franjo Tomašević, gvardijan franjevačkog samostana, prijepodnevnu vlč. Davor Štuljan, krapinski župnik, a svečano misno slavlje u 11 sati prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Za tu prigodu stari oltari svetišta te glavni misni oltar ukrašeni su plodovima polja, vrtova i šuma koje su proteklog tjedna prikupila djeca i odrasli župljani.

Posebno je svečano bilo na središnjem misnom slavlju, koje je započelo svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali pripadnici društva “Hrvatska žena“ Krapina, vjernici obučeni u narodne nošnje, Počasna postrojba Grada Krapine te ministranti. Za oltarom su, uz predvoditelja prof. dr. Tanjića, bili još bivši župnik Župe sv. Nikole u Krapini preč. Tomica Šestak, vlč. Franjo Tkalčec, koji je hodočastio zajedno sa svojim župljanima Župe Pušća, sadašnji župnik vlč. Davor Štuljan te trajni đakon Slavko Milaković.

Profesor Tanjić je podsjetio okupljene vjernike da se upravo ovih dana održava susret predstavnika 20 najrazvijenijih zemalja svijeta na temu globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, prenosi Zagrebačka nadbiskupija.

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

– Izgleda da je čovjek danas pretjerao u iskorištavanju prirodnog blaga i umjesto da Zemlju poštuje jer nam osigurava život i opstanak, nemilosrdno je uništava kako bi pohlepno gomilao bogatstva koja mu i ne trebaju. Sebičnost i pohlepa može nas kao čovječanstvo dovesti u poziciju da uništimo ovaj jedini dom i našu egzistenciju. Paradoks je to što je moderan čovjek pomislio da može ostvariti napredak i smisao života bez Boga. To je jedna od najvećih zabluda modernog čovjeka koja ne garantira napredak, nego vodi u propast – kazao je prof. Tanjić.

Proslava zahvalnice završila je pjesmom, molitvom te ophodom oko zavjetnog oltara Majke Božje Jeruzalemske.

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba