Sporazumom Varaždinske županije i Obrtničke komore

Pedeset učenika koji se školuju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu dobivat će stipendiju od 500 kuna mjesečno

Objavljeno: 02.11.2021. zagorjeinternational

Pedeset učenika iz Varaždinske županije koji se školuju za zanimanja kuhar i pomoćni kuhar, slastičar, konobar, hotelijersko – turistički tehničar i komercijalist, primat će stipendiju u mjesečnom iznosu od 500 kuna tijekom cijele školske godine.

Omogućeno je to Sporazumom o zajedničkom stipendiranju između Varaždinske županije i Obrtničke komore Varaždinske županije, kojeg su u utorak u Županijskoj palači potpisali župan Anđelko Stričak i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak.

Stipendiranje se odvija u sklopu projekta Ministarstva turizma “Program poticanja i obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu“, koji i ove godine provodi županijska Obrtnička komora.

125.000 kuna

– Varaždinskoj županiji cilj je svim srednjoškolcima osigurati što lakše i bezbrižnije školovanje. Upravo zato provodimo niz mjera, među kojima je i ovaj program zajedničkog stipendiranja učenika zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, iza kojeg stoji i državna pomoć. Varaždinska županija izdvaja 125.000 kuna, a Ministarstvo turizma i sporta također 125.000 kuna, čime će za stipendiranje ukupno biti osigurano 250.000 kuna. Time će po 500 kuna mjesečno primati 50 učenika od prvog do četvrtog razreda koji pohađaju Gospodarsku školu Varaždin, Srednju školu Arboretum Opeka, Srednju školu Ludbreg i Centar za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar“ – rekao je župan Stričak.

Od ukupnog broja stipendista, njih 25 je novih, a gleda li se po zanimanjima, 40 posto se odnosi na učenike koji se školuju za kuhara i konobara, 40 posto na učenike za četverogodišnja zanimanja, a preostalih 20 posto na pomoćna zanimanja.

Novi model stipendiranja

– Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što je naš partner u stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja. Mogu najaviti da Ministarstvo turizma i sporta za sljedeću školsku godinu najavljuje novi model stipendiranja učenika, u koji bi bili uključeni licencirani obrtnici i trgovačka društva. Učenik bi nakon završenog trogodišnjeg ili četverogodišnjeg školovanja još godinu dana ostao kao zaposlenik kod svojeg mentora kod kojeg je obavljao praksu. I dok ove školske godine stipendije iznose po 500 kuna, od sljedeće bi, prema najavama, mogle iznositi oko 1200 kuna mjesečno jer je cilj Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja obuhvatiti svu djecu koja se školuju za obrtnička zanimanja te izjednačiti visinu stipendija – najavio je predsjednik Obrtničke komore Milak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba