Ni nakon tri desetljeća, ne blijedi sjećanje na gornjostubičkog junaka Domovinskog rata

U Gornjoj Stubici obilježena 30. godišnjica Perešinova preleta MiG-om u Klagenfurt

Objavljeno: 27.10.2021. zagorjeinternational

U Gornjoj Stubici obilježena je 30. godišnjica legendarnog preleta gornjostubičkog pilota Rudolfa Perešina avionom MiG 21 u Klagenfurt. Perešin je 25. listopada 1991. napustio JNA i sletio u Austriji uz čuvenu rečenicu: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate”, koju su tih dana prenijele sve svjetske agencije.
Uz ovu veliku jubilarnu obljetnicu, ispred Perešinove biste u njegovu Spomen parku, vijenac su položili i upalili lampione Perešinova supruga Ljerka, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, upravitelj gornjostubičke Župe sv. Jurja mučenika vlč. Nikola Jurković, općinski vijećnici Tatjana Hikec, Kristina Rafaj i Marijan Obestar te članovi Udruge branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj”, na čelu s predsjednikom Nenadom Barimcem i tajnikom Stjepanom Leškovićem. Oni su se i zajednički pomolili za Perešina te sve poginule, nestale i preminule branitelje i civile Domovinskog rata.

Podsjetimo, Perešin se odmah nakon napuštanja JNA priključio Zboru narodne garde te sudjelovao u stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Poginuo je na borbenom zadatku u akciji Bljesak, 2. svibnja 1995. (vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba