U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice s radom je počela POST-COVID-19 ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

“Nudimo plućnu rehabilitaciju za pacijente koji tjednima nakon preboljenja koronavirusa otežano dišu, umaraju se, osjećaju bol u prsima…”

Objavljeno: 27.10.2021. zagorjeinternational

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice započela je s POST-COVID-19 plućnom rehabilitacijom na uputnicu.
Kako kažu iz SBKT-a, tegobe bolesti COVID-19 koje traju dulje od četiri tjedna, u literaturi se opisuju kao “long COVID-19″, a razlikuje se subakutni, koji traje između 4 i 12 tjedana, te kronični ili POST-COVID-19 sindrom, koji uključuje simptome i dijagnostičke abnormalnosti koje se javljaju i nakon 12. tjedna od početka bolesti, a ne mogu se objasniti drugim bolestima.
Bolesnici s POST-COVID-19 sindromom najčešće imaju otežano disanje i skraćenje daha, umor i zamaranje pri naporu, kašalj, bol u prsima ili bol u trbuhu, glavobolju te smetnje koncentracije. Nerijetki su i neuromišićni simptomi, što uključuje bol u mišićima i zglobovima, otežani hod i zamor mišića ruku ili nogu zbog oštećenja mišića ili živaca.
Temeljem dosadašnjih iskustava, preporuka je, kažu u SBKT-u, učiniti “screening” pacijenata koji su preboljeli COVID-19 i imaju prolongirane tegobe 6 do 8 tjedana od početka bolesti, kako bi se kvantificirao funkcionalni deficit te planirala rehabilitacija.

– U našoj bolnici od početka pandemije provodi se rehabilitacija bolesnika s neuromišićnim tegobama, a odnedavno je organizirana i plućna rehabilitacija za POST-COVID-19 bolesnike. Pacijenti s područja Krapinsko – zagorske županije, nakon pregleda u pulmološkoj ambulanti Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, upućuju se u našu POST-COVID-19 ambulantu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Nakon pregleda liječnika fizijatra i funkcionalnih testova, uključuju se u program plućne rehabilitacije. Program se planira za svakog pacijenta individualno, a uključuje opći kondicijski trening i trening povećanja snage i izdržljivosti respiratorne muskulature, uz provođenje edukacije o prirodi bolesti i načinu vježbanja mišića za disanje. Program plućne rehabilitacije traje minimalno tri tjedna, nakon čega se radi nova procjena i planira daljnja rehabilitacija – poručuju iz SBKT-a.
Bolesnici s POST-COVID-19 sindromom koji imaju teškoća s disanjem, kratki dah ili kašalj, nakon obrade pulmologa, mogu se javiti u spomenutu ambulantu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju radi planiranja plućne rehabilitacije, putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 049/383 – 233, uz napomenu da se naručuju za plućnu rehabilitaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba