ENDURANCE ZAGORJE: U Stubičkim Toplicama i Oroslavju, u organizaciji Centra “Ritam s konjem“, održana utrka daljinskog jahanja na 20 kilometara

NAJBOLJIMA URUČENE NAGRADE: Prva Jasmina Kocijan na grlu Muran, drugoplasirana Sandra Hernes na grlu Bona, Maja Maček na Atlasu stigla treća

Objavljeno: 25.10.2021. zagorjeinternational

U Stubičkim Toplicama i Oroslavju, u nedjelju je u organizaciji Centra “Ritam s konjem“ održana utrka daljinskog jahanja na 20 kilometara – Endurance Zagorje.

Sudjelovalo je 17 jahača i jahačica iz Krapinsko-zagorske županije, Lipika, Čazme, Bjelovara, Zagreba i Samobora, među kojima i četiri iz Centra “Ritam s konjem“.

Najboljima su uručene nagrade, pa je tako krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uručio nagradu za prvo mjesto Jasmini Kocijan iz Donje Stubice na grlu Muran, gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, nagradu je uručio drugoplasiranoj Sandri Hernes na grlu Bona, a nagradu za treće mjesto, Maji Maček na grlu Atlas, uručio je predsjednik Općinskog vijeća Stubičkih Toplica Tomislav Mlinarić.

Pobjednica Jasmina Kocijan otkrila je da jaše već 15-ak godina, no kako joj je unatoč tome, ovo bilo prvo natjecanje.

-U ovakvoj utrci treba paziti na ritam i kondiciju konja, da ga se ne ne preforsira, ali da se i ne štedi previše jer se gubi plasman. Da je konj iscrpljen to pokazuje spuštanjem glave, usporavanje koraka, ali mogu imati i pulsmetar na jahanju ili nakon jahanja popratiti koliko je konja iscrpljen. Sretna sam jer to je za mene veliki uspjeh i potvrda da je sve što sam radila, bilo odlično – kazala je Kocijan.

50 djece

Župan Kolar rekao je kako Udruga fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja te njezina podružnica Centar “Ritam s konjem“ rade sjajan posao s djecom s posebnim potrebama u vidu terapije za njihove bolesti.

-Preko 50 djece s područja Krapinsko – zagorske županije, Zagrebačke županije i Zaprešića koristi usluge ovog Centra i to je velika stvar. Krapinsko-zagorska županija kontinuirano financijski podržava rad ove udruge. Ove je godine to bilo 12.500 kuna, s time da je OPG Knezić dodatno dobio i 21.500 kuna za kupnju kobile i ponija za terapijsko jahanje, dok je i županijska turistička zajednica sa 5000 kuna sudjelovala u organizaciji današnjeg događanja – kazao je Kolar, pa najavio mogućnost jačanja suradnje Udruge fizioterapeuta i radnih terapeuta i županijskih specijalnih bolnica.

Župan Kolar je tako, s obzirom da se Centar planira preseliti na područje grada Oroslavje te će stoga trebati više sredstava kako bi uredio prostore koji će još većem broju korisnika omogućiti da koriste njihove usluge, najavio mogućnost većih ulaganja Županije.

Ispit izdržljivosti

Predsjednik Udruge Josip Knezić pojasnio je kako Centar kontinuirano paralelno radi na terapiji i rehabilitaciji za djecu s teškoćama u razvoju kroz medicinsku djelatnost te kroz rekreativno jahanje u vidu škole jahanja, polaganja jahačkih ili dresovnih dozvola te dozvola za daljinsko jahanje i sportskog jahanja, pa pojasnio što je utrka daljinskog jahanja.

-Utrka je ispit izdržljivosti za samog jahača i konja koji mora određenu dionicu proći u zadanom vremenu te kroz određeno vrijeme spustiti puls odnosno uhvatiti konja, pojaviti se na veterinarskom pregledu i na taj način dokazati da su on i konj u dobroj kondiciji te tako završava utrka. Zadovoljni smo jer nije bilo ozljeda i svi su završili utrku – istaknuo je Knezić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba