Svečanom dodjelom Nagrade Gjalski književniku Zoranu Feriću, završeni su 36. “Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ u Zaboku

MINISTRICA OBULJEN KORŽINEK: Ovo je jedna jako važna manifestacija, upravo zbog nagrade koja se ovdje dodjeljuje još od 1979. godine

Objavljeno: 23.10.2021. zagorjeinternational

Svečanošću dodjele glavne nagrade u prostorima Dvorca Gjalski u zabočkim Gredicama, završila je 36. manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Ovogodišnji dobitnik nagrade je književnik Zoran Ferić s romanom “Putujuće kazalište“, a ovo mu je ujedno i druga nagrada Gjalski koju je primio.

– Ako budem imao sreće napisati još knjiga, od kojih su neke u pripremi još od prije nego što sam počeo pisati “Putujuće kazalište“, svejedno će mi ovo biti najdraži roman u kompletnom opusu. “Gjalski“ je od hrvatskih nagrada i najstarija, slavi 40 godina, ima veliki ugled, a njezin je značaj upravo u kontinuitetu. A kad pogledate nagrađene, vidite da su članovi žirija bili u pravu. Prije 20 godina, kad sam dobio prvu “Nagradu Gjalski“, bio sam mlad pisac, sada sam zreo, iako ne volim tu riječ jer to je prva faza ‘truljenja’, ali nadam se da ćemo se s ‘truljenjem’ još malo strpjeti – rekao je Ferić.

Svečanosti je nazočila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula važnost ove književne nagrade, kako za grad Zabok, tako i za cijelu Hrvatsku i hrvatsku kulturu.

Reprezentativna nagrada

– Kao ministrici kulture zaista mi je drago što možemo podržavati ovako posvećen rad koji promiče život i opus velikog zabočkog, ali i hrvatskog književnika Ksavera Šandora Gjalskog. U ovoj Godini čitanja, u Mjesecu hrvatske knjige, uvijek obilježimo i Dane Ksavera Šandora Gjalskog, koja je jedna jako važna manifestacija, ja bih rekla u prvom redu, upravo zbog nagrade koja se ovdje dodjeljuje još od 1979., kada je utemeljena, pa do danas. Zaista je jedna od najreprezentativnijih hrvatskih nagrada. Nagrade su važne, one ipak predstavljaju jednu važnu potvrdu književnih djela, veliki su poticaj autorima i zato Ministarstvo kulture i medija financira ovu, ali i brojne druge književne nagrade, odajući na taj način veliko priznanje našim književnicima – rekla je Obuljen Koržinek uz posebne čestitke Zoranu Feriću i dodala kako je ova nagrada potvrda koja ga svrstava među najveće hrvatske prozaiste ovog trenutka.

Čestitke je nagrađenom književniku uputio i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, a posebno je istaknuo činjenicu da se nagrada ove godine dodjeljuje upravo na mjestu najčvršće vezanom uz Gjalskog – u njegovoj kući.

– Časopis “Republika“, koji izdaje naše Društvo književnika, posvećen je u ovom broju Nagradi Gjalski, a već letimični pregled tekstova u tom časopisu, daje do znanja da su predivne riječi književnika koji su dobili nagrade, zapravo jedan fenomenalan leksikon hrvatske književnosti, ali još više spomenar Zabočanima, Zaboku, a prije svega onima koji su proteklih 40 godina dali svoj doprinos da ova nagrada bude takvog statusa i da izdrži 40 godina, za razliku od mnogih nagrada koje su u međuvremenu prestale postojati – rekao je Hanžek, izrazivši nadu da će tu priču nastaviti i budući gradonačelnici, političari i kulturni djelatnici te volonteri zbog kojih je, kaže Hanžek, ova nagrada ostala ‘živa’. 

Budući mladi književnici

O važnosti same nagrade, kao i cjelokupne manifestacije “Dani Ksavera Šandora Gjalskog“, a pogotovo važnosti “Male nagrade Gjalski“, govorio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ovo je za nas puno više od književne nagrade, koja je najvrjednija književna nagrada u Republici Hrvatskoj, kad kolege kolegama dodjeljuju nagradu, jer ovo je još jedan ‘tjedan kulture’ u Krapinsko – zagorskoj županiji, s nizom sjajnih izložbi i koncerata. Isto tako, važno nam je i da imamo “Mali Gjalski“, da se dodjeljuje nagrada i za osnovnoškolce i srednjoškolce te da zapravo dajemo mogućnost djeci da se književno izraze. Možda za 20-ak godina netko od njih, koji su sada primili nagradu “Mali Gjalski“, primi i veliku književnu nagradu. Ovo je manifestacija koju smo proglasili od posebnog interesa za našu županiju, a tko god je pratio aktivnosti koje su se odvijale ovaj tjedan, onda mu je jasno zbog čega je to tako – zaključio je Kolar.

Nagradu “Gjalski“ Feriću je predao gradonačelnik Ivan Hanžek, povelju mu je uručio dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić, a novčanu nagradu književniku predala je ministrica Obuljen Koržinek. 

Manifestaciji su, uz brojne posjetitelje, nazočili i glavni urednik V.B.Z. knjižara Drago Glamuzina te glavni tajnik Društva Hrvatskih pisaca Marko Gregur, ali i neki članovi Prosudbenog povjerenstva.

Program je glazbenim izvedbama uveličala Doris Tkalčević na violini, uz klavirsku pratnju Lidije Jadek. Program je vodila Katarina Špoljar. (jj, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba