Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi KZŽ, u Muzeju Sv. Ivan Zelina, otvorila izložbu slika i umjetničkih djela, nastalih na likovnim kolonijama održanim u spomen na Željka Pavića – Kalca

“I danas, 30 godina nakon pogibije našeg kolege i hrvatskog viteza, obilježavamo sjećanje na njega”

Objavljeno: 23.10.2021. zagorjeinternational

Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi KZŽ, u prostorima Muzeja Sveti Ivan Zelina, u četvrtak je otvorila treću izložbu slika i umjetničkih djela, koja su nastala na osam održanih likovnih kolonija u spomen na njihova pripadnika Željka Pavića – Kalca, prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Krapinsko – zagorske županije.

– Likovne kolonije održavale su se širom našeg lijepog zagorskog kraja – od Sv. Križu Začretja, preko Marije Bistrice, Desinića, Đurmanca, Krapine, Oroslavja i Velikog Trgovišća, pa do Klanjca, a s vremenom su postale i međunarodne. Danas, 30 godina od pogibije Željka Pavića – Kalca, naša Udruga i dalje nastavlja obilježavanje sjećanja na tog našeg hrvatskog viteza. Ove godine, točnije 25. srpnja, Tigrovi su obilježili 30. godišnjicu pogibije šestorice naših pripadnika u Erdutu, to su Mile Čulina, Anto Grgić, Miroslav Gržan, Josip Knežević, Mirko Rožman i Željko Pavić – Kalac, a jednako tako ove godine slavimo i 30. obljetnicu ustrojavanja 1. A brigade Zbora narodne garde RH. Kroz Tigrove je prošlo 11.000 branitelja, život je izgubilo njih 367, četvorica se još vode kao nestali, a preko 1800 ih je ranjeno. Čak 220 Tigrova je bilo zatočeno u neprijateljskom logorima. Ukupno 400 branitelja, uglavnom dragovoljaca, bilo je iz Krapinsko – zagorske županije, a nažalost, njih 32 položilo je svoj mladi život za Lijepu našu – istaknuo umirovljeni bojnik Željko Herceg.

Na otvorenju izložbe koja ostaje otvorena do 14. studenoga, bili su i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, dr. Tonči Soža, gradonačelnik Sv. Ivana Zeline Hrvoje Košćec, ravnatelj Muzeja Sv. Ivan Zelina Mladen Houška, ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi, Ervin Škacan, autor izložbe Igor Zrinski, brigadir Ivan Rašić, pročelnik Zmajskog stola u Krapini iz Družbe Braća Hrvatskog zmaja Darko Varga, voditeljica kolonija Mirjana Drempetić Hanžić, autori slika te članovi Udruge i ostali gosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba