ISKAZALI SE I ZAGORCI: U Novom Vinodolskom nagrađeni najbolji hrvatski gradovi i EU projekti

Poslovno – tehnološki inkubator KZŽ drugi u kategoriji “Doprinos poduzetništvu”, Krapini priznanje u kategoriji gospodarstva, a Klanjcu u kategoriji “grad s najvećim napretkom”

Objavljeno: 22.10.2021. zagorjeinternational

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima, u četvrtak je u Novom Vinodolskom i službeno završen ovogodišnji izbor za najbolji grad, a laskavu je titulu ove godine ponijelo šest hrvatskih gradova.
Gradovi Krk, Rovinj, Cres, Labin, Sveta Nedelja i Virovitica uspjeli su u ovogodišnjem izboru obraniti titule najboljih, a najveći uspjeh je, već četvrtu godinu zaredom, ostvarila Sveta Nedelja, s titulom najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo u zemlji, a uz to je ušla i u finale u kategoriji kvalitete života, i to na razini gradova svih veličina, piše Gradonačelnik.hr.
Međutim, iskazali su se i zagorski gradovi. Grad Krapina je tako osvojio priznanje kao finalist u izboru za najbolji veliki grad po kriteriju gospodarstva, a u konkurenciji su bili još i Varaždin, Pula i Koprivnica. Titule najboljih u toj kategoriji osvojili su Mali Lošinj, Sveta Nedelja i Samobor.
Grad Klanjec je pak osvojio priznanje kao finalist izbora za grad s najvećim napretkom, a u finalu su bili još i Metković, Sinj i Sisak. Pobjedu je u toj kategoriji osvojio grad Križevci.  
U kategoriji “Kvaliteta života“, treći je puta zaredom pobjedu odnio grad Krk. Slavio je još i Rovinj, kojemu je ovo drugo ovakvo priznanje zaredom, a titulu najboljeg u kategoriji velikih gradova ove je godine odnio grad Varaždin.

Demografija i obrazovanje

U kategoriji “Doprinos poduzetništvu“, drugim najboljim projektom proglašen je Poslovno – tehnološki inkubator Krapinsko – zagorske županije, a trećeplasirani je “Poduzetnički inkubator Požega“ Požeško – slavonske županije.
Nakon pobjede prema izboru publike, “Renew Heat“ Karlovačke županije je u izboru za “Najbolji županijski EU projekt” osvojio i najviše glasova stručnog žirija i time odnio pobjedu u kategoriji “Doprinos poduzetništvu”. Drugi i treći najbolji projekti po izboru građana su “Izgradnja poslovnog inkubatora u Radnoj zoni  Kosore“ Splitsko – dalmatinske županije te projekt Grada Zagreba “Innovation in Dressing Tehniques“.
Cres i Labin su pak, po treći puta, proglašeni najboljim gradovima na području demografije i obrazovanja, a ove je godine titula po prvi puta otišla i u Veliku Goricu, kojoj je ovo prvi naslov nakon što je protekle tri godine bila finalistica. U kategoriji “Šampion EU fondova“ najuspješnija je ove godine bila Virovitica.
U finale ovogodišnjeg izbora za najbolji grad plasirali su se gradovi Krk, Hvar, Komiža, Varaždinske Toplice (mali grad, gospodarstvo), Rovinj, Poreč, Umag, Dugo Selo (srednji grad, gospodarstvo), Varaždin, Pula, Krapina, Koprivnica (veliki grad, gospodarstvo), Krk, Buje, Novigrad, Komiža (mali grad, obrazovanje i demografija), Crikvenica, Poreč, Rovinj, Umag (srednji grad, obrazovanje i demografija), Čakovec, Pazin, Šibenik, Bjelovar (veliki grad, obrazovanje i demografija), Novigrad, Mali Lošinj, Supetar, Rab (mali grad, kvaliteta života), Zaprešić, Poreč, Sveta Nedelja, Labin (srednji grad, kvaliteta života), Zagreb, Čakovec, Samobor, Velika Gorica (veliki grad, kvaliteta života), Metković, Sinj, Klanjec, Sisak (najveći napredak), Beli Manastir, Petrinja, Rijeka, Zagreb (EU fondovi).
U kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama“ pobjedu je odnio projekt “BLUEMED“ Dubrovačko – neretvanske županije, projekt “Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite“ u Vukovarsko – srijemskoj županiji pobijedio je u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“, a projekt “Key Q+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ Istarske županije u kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji“.

Najviše projekata

Na svečanom proglašenju pobjednika Izbora za najbolji EU projekt, slavila je i Virovitičko – podravska županija, ujedno i županija s najviše projekata u finalu, te dva pobjednička. Projekt “Tehnološko – inovacijski centar Virovitica“ proglašen je drugim najboljim u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama“, a “Posjetiteljski centar Dravska priča“ bio je na trećem mjestu u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“.
Međimurska županija osvojila je treće mjesto s projektom “Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju ‘Metalska jezgra’“ u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama“, Osječko – baranjska županija je na drugom mjestu s projektom “Secesijska turistička ruta Osijeka i Subotice“ u kategoriji “Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici“, a s istim brojem bodova su se na trećem mjestu našli projekti Virovitičko – podravske županije i Grada Zagreba i Zagrebačke županije “Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga“.
Drugi najbolji projekt u kategoriji “Doprinos prekograničnoj suradnji“ bio je projekt “Claustra+: prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum“ Primorsko – goranske županije, a trećeplasirani je projekt Šibensko – kninske županije “Jačanje konkurentnosti malih i srednji poduzeća u djelatnosti prerade metala i plastike kroz razvoj znanja i poduzetničke infrastrukture ‘COMPETE PLAMET’“.
Inače, natjecanje “Najbolji grad“ već četvrtu godinu zaredom zajednički organiziraju Gradonačelnik.hr, Jutarnji list i Agencija Ipsos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba