Danas imendan imaju Dražen, Pavao, Ivan, Marija i Marko

Odakle potječu ova imena?

Objavljeno: 22.10.2021. zagorjeinternational

Ime Dražen je nastalo od pridjeva drag. Ženski oblik imena je Dražena, a drugi su oblici Draženko i Draženka.

Pavao je muško ime latinskog podrijetla. Značenje imena dolazi od latinskog Paulus što znači ‘mali’. Skraćeni oblik imena je Pave.

Smatra se da porijeklo muškog imena Ivan primarno potječe od hebrejskog jezika te se na hebrejskom originalno izgovara kao Johanan – Jo + hanan = Bog je milostiv. Ženski oblik imena je Ivana, a drugi su oblici Iva, Ivo, Ivica, Ivanka, Ivka, Ivančica.

Marija je biblijsko ime. Oblik imena Marija je prema latinskom izričaju Maria. U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku, ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) što znači gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugo  tumačenje je da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitskog imena Maria u značenju ona koja je kao koplje jer riječ mari, naime, znači koplje. Muški oblik imena je Mario, a drugi oblik imena je Maša.

O porijeklu imena Marko postoji više teorija.  Po jednoj, ime potječe od latinskog Marcus, što je oblik za rimsko osobno ime. Neki smatraju da je izvedeno iz imena Martius ili iz mas, maris, u značenju muževan. Po drugim izvorima, ime je izvedeno iz riječi Mars, kojom se u rimskoj mitologiji nazivao bog rata. Postoji teorija da je u osnovi imena latinska riječ marceo, u značenju biti slab, uveo, mlitav.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba