U SKLOPU PROJEKTA “ZDRAVO I FINO“ ZABOČKOG DND-a: U OŠ Ksavera Šandora Gjalskog održane radionice zdravog kuhanja

Mališani pripremali zdravi namaz od slanutka, miksali ‘Zelenka’, a najviše ih je oduševio zdravi desert – slasne kuglice od badema i jabuka

Objavljeno: 22.10.2021. zagorjeinternational

Povodom Svjetskog dana hrane, Međunarodne godine voća i povrća te Tjedna školskog doručka, u sklopu projekta “Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok, održane su radionice zdravog kuhanja u zabočkoj Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, s učenicima 1.b i 3.c razreda.
Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravog kuhanja, koju su vodili profesorica Anka Ilinčić i Vjekoslav Flegar uz asistenciju dječjih vijećnika Helene Ban i Jakova Kolara te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Zabočki klinci već su upoznati s projektom putem pjesama s CD-a “Zdravo i fino”, a ovo im je bio poseban doživljaj jer su i oni aktivno sudjelovali u samoj radionici kuhanja. Upoznati su s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje su mogli opipati i pomirisati.

Zeleni smoothie

Prvo se radio humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, mrkvu i krastavce, radili zdrave sendviče na domaćim pecivima sa sjemenkama i kukuruznom kruhu te dekorirali povrćem prema želji. Miksao se ‘Zelenko’ – zeleni smoothie od naranče, kruške, banane i špinata, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta, pa su se ovog puta pripremale slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet.
Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema, koje su zajedno s receptima zdravih jela koja su se pripremala na radionici, ponijeli sa sobom kako bi zajedno s roditeljima pripremali zdrava jela i kod kuće.

Četiri kuharice

Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama “Zdravo i fino“ DND-a Zabok, a do sada su provedena četiri ciklusa projekta te su izdane četiri kuharice: “Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, “Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino, “Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i “Zdrava i fina jela Lijepe Naše“.  
– Cilj projekta “Zdravo i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno – edukativne i male kuharske radionice, uz razgovor i raspravu, osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici, da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo, kako u svojim obiteljima, tako i u odgojno – obrazovnim ustanovama – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter