Saborski zastupnik Siniša Jenkač (HDZ) u pojedinačnoj raspravi o Zakonu o obnovi:

“Nije točno da se ne radi ništa, u postupku rekonstrukcije je 3006 objekata”

Objavljeno: 21.10.2021. zagorjeinternational

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač u srijedu je u pojedinačnoj raspravi o Zakonu o obnovi naglasio kako se nastoje provući teze da se ništa ne radi i da se radi kriminalizacija javne nabave, što, kazao je, nije točno jer je u postupku rekonstrukcije 3006 objekata.
Jenkač je napomenuo da je od tih 3006 objekata za 1051 objekt izrađen elaborat, 617 ih je obnovljeno, a trenutno se radi na 187 objekata
Uz to, dodao je kako je Zakon dobar, no u provedbi ima određenih problema.  
– Za problematiku sporosti i ‘lex specialis’ znali smo i u samom početku, a predlagači, većina, kao i oporba, tražili su strogo poštivanje tadašnjih zakonskih normi – pojasnio je Jenkač i dodao kako kod svake zgrade koja je građena prije 1990-ih godina, danas postoje problemi s etažiranjem.
Naglasio je i kako bi nakon završetka obnove trebalo napraviti temeljite izmjene Zakona i pritom primijeniti sve što je naučeno iz ove obnove.
– Najveći problem u Zagrebu je, kao što je poznato, problem s vlasništvom. Nemamo etažirane zgrade, nemamo definirano vlasništvo i praktički možemo reći da smo znali da ćemo naići na te probleme. Ovaj Zakon ne rješava te probleme, ali ih zaobilazi, a samo vlasništvo rješavat će se naknadno – rekao je Jenkač.
Uz samu brzinu rješavanja problematike vlasništva i etažiranja, Jenkač je istaknuo i važnost Zakona o javnoj nabavi.
– Ne radi se o nikakvom kršenju Zakona o javnoj nabavi, nego o usklađivanju s postojećim europskim direktivama o javnoj nabavi. Zakon o javnoj nabavi je dobar i iz osobnog iskustva mogu reći da često traje dugo, ali donosi i dobre stvari jer imate više ponuditelja i dobivate niže cijene – istaknuo je, dodavši kako će se u narednom periodu mijenjati i usuglašavati Zakon o javnoj nabavi, što je potrebno zbog trenutnog stanja na tržištu i povećanja cijena roba, usluga i radova, a omogućit će brže i efikasnije rješavanje problematike na terenu.
Naposljetku se osvrnuo i na kritiziranje izmjene Zakona o obnovi, koja uključuje i ukidanje sudjelovanje vlasnika u konstrukcijskoj obnovi.
– Je li to do kraja dobro ili nije? Da bi se ubrzala procedura i na kraju krajeva riješila problematika obnove, to je važno. To je vrlo široka tema koja može povući i razne rasprave, ali ako želimo riješiti problematiku, onda je to jednostavno bilo nužno i drago mi je da tu nitko nije generalno davao prevelike kritike – zaključio je Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba