U Pregradi predstavljena nova knjiga Božidara Brezinščaka Bagole

‘KNJIŽEVNIM STAZAMA HRVATSKOG ZAGORJA’: Knjiga započinje u Humu na Sutli i Pregradi, a putovanje se nastavlja po cijelom Zagorju, Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 21.10.2021. zagorjeinternational

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica Pregrada je u srijedu u galeriji muzeja organizirala predstavljanje nove knjige Božidara Brezinščaka Bagole pod nazivom “Književnim stazama Hrvatskog zagorja“.
Radi se o svojevrsnoj knjizi vodiču koja povezuje sela i gradove u kojima su rođeni ili su živjeli i jedno vrijeme djelovali hrvatski književnici.


– Ideja za knjigu rodila se prilikom pisanja Enciklopedije Hrvatskog zagorja, u kojoj je ovo naše područje stručno obrađeno. Tu prelijepu pokrajinu u kojoj živimo u svojim je djelima opisivalo preko 90 pjesnika i književnika te su svi oni obrađeni u ovoj knjizi – istaknuo je Brezinščak Bagola.


S obzirom na to da je Ministarstvo kulture i medija ovu godinu proglasilo Godinom čitanja, u popratnom dijelu programa ulomke iz knjige čitao je Pregračan Tomica Kolar.
Knjiga započinje u Humu na Sutli i Pregradi, a putovanje književnim stazama Hrvatskog zagorja se nastavlja, isprva po cijelom Zagorju, a potom i po Zagrebačkoj te Varaždinskoj županiji.


Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je čestitao književniku na izdavanju ove vrijedne knjige, koju je financijski poduprla Krapinsko – zagorska županija, a izdalo Hrvatskozagorsko književno društvo.  
Ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada Draženka Gretić, naglasila je značaj knjige za očuvanje kulturne baštine te istaknula zalaganje Grada Pregrade u tom pogledu, kroz otkup kuće Janka Leskovara u Valentinovu, zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra.


Podsjetimo, s ciljem temeljite obnove, Grad je u suradnji sa Županijom otkupio kuću početkom 2019. godine, a ove je godine Ministarstvo kulture i medija donijelo Odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti EU Gradu Pregradi u visini od 2.147.000 kuna za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite kuće.
Inače, uz “Enciklopediju Hrvatskog zagorja“, Brezinščak Bagola je uredio i Monografiju Grada Pregrade, a osim toga piše pjesme, romane, pripovijetke, putopise, eseje, oglede, osvrte i radio-drame te prevodi sa slovenskog i njemačkog jezika. Član je brojnih književnih društava i dobitnik brojnik književnih nagrada. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba