KAKO BISTE GA VI NAZVALI? Žele se odmaknuti od kritika vezanih za 'zloupotrebu' njihovih baza podataka, primjerice, za izbore u SAD-u i općenito njihovu poslovnu praksu

Facebook mijenja ime i stvara novi virtualni svijet – u EU otvaraju novih 10.000 radnih mjesta

Objavljeno: 21.10.2021. zagorjeinternational

Facebook, koji se suočava sa sve oštrijim kritikama regulatornih tijela i zastupnika zbog svoje poslovne prakse, namjerava se rebrendirati pod novim imenom, prenosi N1 od Reutersa, koji pak se poziva na The Verge.

Novo ime, koje će biti objavljeno sljedeći tjedan, objašnjava se, odnosi se na “metaverzum”, internetski svijet u kojem ljudi mogu koristiti različite uređaje za kretanje i komunikaciju u virtualnom okruženju. Koncept metaverzuma teži da stvarnost prebaci na internet.

Novinari Reutersa su pitali Facebook za komentar, no iz kompanije je priopćeno da ne komentiraju “glasine ili nagađanja”.

Činjenica je da bi rebrendiranje pozicioniralo tu društvenu mrežu kao jedan od mnogih proizvoda pod matičnom tvrtkom koja će također nadzirati Instagram, WhatsApp, Oculus i druge aplikacije. Facebook je naime, uložio velika sredstva u projekte virtualne stvarnosti (VR) i proširene stvarnosti (AR) i namjerava povezati svoje gotovo tri milijarde korisnika putem nekoliko uređaja i aplikacija.

Facebook je također objavio da radi na vodećem uređaju Oculusa VR – Oculus Riftu, uređaju za virtualnu stvarnost dizajniranom prvenstveno za video igre iako se može koristiti za druge svrhe, poput vojne obuke, te na AR naočalama i narukvicama. Investitore, dakako, tu osobito zanima i novac: tu se plaća kriptovalutama za sve dodatne usluge – i to je već poznato u današnjim igrama i aplikacijama, piše DW.

U utorak su najavili i planove za otvaranje 10.000 radnih mjesta u Europskoj uniji u sljedećih pet godina kako bi pomogli izgradnji ovog ‘metaverzuma’.

– Umjesto da samo promatrate sadržaje, vi ćete biti usred zbivanja – napisao je Mark Zuckerberg na blogu.

Tome već odavno teži razvoj računala, a najdalje se zapravo otišlo u igrama kao što su Second Life, Fortnite, Minecraft ili Roblox. Tamo se sudionici mogu družiti, dogovarati pothvate koje će provesti, prisustvovati događajima, ali i plaćati “pravim” novcem za virtualne predmete i usluge.

No, to su još svjetovi koji postoje svaki za sebe. Vizionari metaverzuma maštaju o svijetu koji će sadržavati sve te svjetove koji su stvoreni u digitalnom obliku. I vaš izgled je stvar vašeg izbora jer svatko može uzeti – ili kupiti svoj avatar kako će se predstaviti u tom svijetu. I digitalni novac će biti takav koji će biti prihvaćen svugdje i od svih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba