'Tehnološka eksplozija' na drugom danu Tjedna karijera FOI-ja - okupila se jaka imena na panel raspravi “Tech News Talk“

“Ne treba se bojati pokušati samo zato što naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika”

Objavljeno: 20.10.2021. zagorjeinternational

Drugi dan Tjedna karijera na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu okupio je jaka imena na panel raspravi “Tech News Talk“.
Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum) tako su studentima pojasnili u kojem smjeru njihove tvrtke planiraju daljnji razvoj, a riječ je uglavnom o umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju, ‘blockchainu’ (pojam usko vezan uz kriptovalute) i Internet stvarima.
Tehnologije budućnosti
– Umjetna inteligencija – da, ‘blockchain’ – da. Sigurno je da svijet ide u tom smjeru, no ono što nas čeka u bližoj budućnosti i s čime se mi u Infinumu susrećemo, jesu Internet stvari (IoT). Internet stvari su električni uređaji koji su povezani s internetom, prikupljaju mnogo podataka o korisnicima koji ih koriste, ti podaci se obrađuju i dalje provode na način da se proizvod poboljša. Mi trenutno radimo puno testiranja na Porsche Taycanu, gdje skupljamo podatke iz auta i koristimo ih kako bismo povećali prvenstveno sigurnost – da se unaprijedi kako auto reagira na cesti u različitim uvjetima – istaknuo je Goran Kovačević, direktor poslovnog razvoja u Infinumu.
S njime se složio i Dominik Šafarić, projektni menadžer Nanobita.
– U Nanobitu smo jako prisutni u području stojnog učenja, što se prirodno nadovezalo na područje analitike u kojem smo bili jako prisutni. Bilo što što radimo u smislu novog featurea, evaluacije postojećih, provedbe marketinških kampanja, uvijek se vodimo podacima u tom procesu i to je dio našeg Nanobit DNA. Koristimo stojno učenje, koje nije toliko vidljivo krajnjem korisniku, za optimizaciju korisničkog iskustva, ali i za maksimizaciju profita kroz određene transakcije unutar igre – rekao je Šafarić, a na temu se nadovezao i Nikola Pavešić, direktor start up-ova u Infobipu.
– Ogroman je potencijal rasta jer će jednog dana, ne tako daleko od danas, sve biti povezano s internetom. Za nas kao tvrtku koja nudi komunikacijske usluge i platforme, postoji jako puno potencijala za rast, a s poslovne strane važna nam je vertikalnost. Važno nam je da možemo klijentima ponuditi infrastrukturu i zato moramo biti alertni, i s poslovne i s inženjerske strane – pojasnio je Pavešić.
– Tehnologije se brzo mijenjaju i ono što je aktualno danas, sigurno će nastaviti rasti u budućnosti. No, važno je razvijati takozvani ‘product mindset’ koji smo primijetili da nedostaje i u Hrvatskoj i na američkom tržištu – istaknuo je Tomislav Tenodi, “CEO“ Specka, koji je dao i savjet svim studentima.
“Pronađite fokus”
– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da je “izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti, proći cijeli ciklus i vidjeti što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato što naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – poručio je Tenodi.  
Panelisti su studentima istaknuli da koriste sve prilike koje im se nude jer početak karijernog puta u jednom poduzeću, ne znači i njegov završetak. Brojne su prilike za karijerni razvoj koje ne uključuju samo mobilnost između poduzeća, već i unutar samih poduzeća, ovisno o motivaciji i želji za vlastitim razvojem.
– Oni koji žele pronaći poziciju, naći će je – bila je poruka studentima, uz napomenu i poticaj da uče i pronađu fokus te se onda potrude postati najbolji u tom području.  
Uz panel raspravu, drugog dana Tjedna karijera studenti su mogli sudjelovati i na aktivnostima 14 prisutnih poslodavaca. Bili su to 2e Systems, Agency04, Infinum, InfoDom, NETS CEE d.o.o., NTH Mobile, Point Visible, Poslovna inteligencija, Privredna banka Zagreb, SHAPE 404 d.o.o., Speck, Trikoder, Verso Altima grupa i Zagrebačka banka d.d

FOTO: Iva Papac

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba