Sutrašnji Dan otvorenih vrata novog Planinarskog doma, središnji je događaj proslave Dana općine Radoboj, povodom kojeg smo razgovarali s načelnikom Anđelkom Topolovcem

“UVIJEK PRVO RADOBOJ, A ONDA SVE OSTALO”: Dvije hiže, i dva doma praktički su već tu, slijede nadogradnja škole, uređenje centra, šetnica, robinzonsko naselje, biobazen, biciklističke i planinarske staze, agro food park…

Objavljeno: 19.10.2021. zagorjeinternational

Velik je srijeda dan u Radoboju, jedan od bitnijih u godini, jer slavi se dan Općine, međutim, ne samo zbog svečane proslave, već zbog i zbog mjesta gdje će se svečanost održati. Bit će to naime prilika da se na Danu otvorenih vrata Radobojčani i njihovi gosti pobliže upoznaju s novoizgrađenim Planinarskim domom, nekadašnjim lovačkim domom, koji je dobio ozbiljan ‘facelifting’, a koji je zapravo samo prva faza projekta na kojemu bi pozavidjeli mnogi u Hrvatskoj, pa i šire.

Dakako, dom je već sam za sebe odličan projekt, no ono što slijedi, a uz već dobro poznate dvije ‘hiže’ – vinove loze i štruklji te Muzej Radboa Radoboj će, uz Muzej krapinskih neandertalaca, Veliki Tabor i Staro selo Kumrovec, staviti na čelo turističke karte Krapinsko – zagorske županije, zapravo u sam vrh turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. A to su samo projekti koji su pred realizacijom, u Radoboju ih imaju još hrpu i za bližu i za dalju budućnost.

60 kreveta

– Planinarski dom Radoboj, investicija od 5,8 milijuna kuna, je sigurno najmoderniji planinarski dom u Krapinsko – zagorskoj županiji, a vjerojatno i u čitavoj Hrvatskoj, a ima 60 kreveta i svaka soba ima kupaonicu. U prizemlju doma su tri kreveta na kat, na prvom katu su trokrevetne, a u potkrovlju dvokrevetne sobe. Što se tiče samog projektiranja doma, imali smo dvije faze – jedna je bilo samo uređenje lovačkog i prenamjena u planinarski dom, a druga je biobazen i robinzonsko naselje, s malim dječjim adrenalinskim parkom. Sada krećemo u projektiranje te druge faze – objašnjava nam načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, s kojim razgovaramo upravo povodom Dana općine.

Kaže, veseli ga otvorenje Planinarskog doma, no ima još odrađenih projekata, a i onih u najavi za istaknuti.

– Početkom godine završili smo projekt iz mjere 7.2 ruralnog razvoja, a radi se o nerazvrstanoj cesti u Kraljevcu, čija je vrijednost sedam milijuna kuna. Dobivena je za nju uporabna dozvola, kao i povrat svih sredstava od strane Europske unije. Dakako tri kapitalna projekta za nas, a koji su pred nama i to vrlo skoro, su Hiža štruklji, već spomenuti Planinarski dom, te Vatrogasni dom u Jazvinama. Za ovu posljednju investiciju moram reći da smo imali problema oko temelja. Naime, kada se krenulo u radove, kod iskopa se, na dubini od metar i pol, došlo do pjeskovite podloge, zbog čega su se morala napraviti dodatna istraživanja te se došlo do zaključka da se mora pilotirati, što nam je poskupjelo čitav projekt za nekih 700.000 kuna. Zbog toga se malo odužilo s rokovima, no nakon što su se riješili temelji, izvođači su krenuli s ostatkom radova te su gotovo uspjeli stići zadane rokove, tako da ni s tim projektom neće biti problema. U svibnju iduće godine očekujemo završetak Vatrogasnog doma, koji je vrijedan 5,2 milijuna kuna. Što se tiče Hiže vinove loze, ove smo godine završili s opremanjem i ona je u funkciji, otvorena je za posjetitelje, a za Hižu štruklji, čeka nas još unutarnje uređenje – donjeg dijela kao jednog malog proizvodnog prostora za proizvodnju štruklji, a gornjeg dijela kao interpretacijsko – ugostiteljskog karaktera. Sam centar i Hižu štruklji, Muzej Radboa i Centar za prirodu Zagorje, koji je ove godine završio drugu fazu uređenja,  trebala bi povezivati multifunkcionalna šetnica. Tako smo došli, odnosno vrlo skoro dolazimo, do faze kada je kompletna turističko – kulturna infrastruktura koju smo napravili, takozvana ‘Radobojska akropola’ u potpunosti u funkciji – objašnjava Topolovec i nastavlja:    

Godina za projektiranje

– Generalno, nadamo da ćemo 2022. godinu iskoristiti upravo za projektiranje, odnosno pripremu tehničke dokumentacije za sve projekte koje ćemo prijavljivati na natječaje 2023. godine, iz nove financijske omotnice. Najbitnija nam je dakle ta druga faza uređenja oko planinarskog doma s biobazenom, zatim uređenje samog centra Radoboja, odnosno starog doma u središtu Radoboja, za što sada rješavamo imovinsko – pravne odnose, budući da se ne radi o općinskom vlasništvu i nadamo se da ćemo to riješiti do kraja godine te uređenje sportsko – rekreacijskog centra u Radoboju. No, ono što je po meni najbitniji projekt za Radoboj i naše mještane, a tu smo sa svoje strane napravili sve što smo mogli, je proširenje i adaptacija Osnovne škole Side Košutić, za jednosmjensku nastavu i cjelodnevni boravak. S obzirom na činjenicu da smo jedna od tri škole u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je pripremila kompletnu tehničku dokumentaciju i spremna je za prijavu na natječaj, nadam se da ćemo u suradnji sa Županijom to uspjeti i prijaviti. Naša je želja da se prijavimo na natječaj gdje neće trebati sufinancirati, odnosno da bude 100-postotno financiranje, međutim, ako to neće biti moguće, Općina je spremna na sebe preuzeti dio koji će se trebati sufinancirati, upravo zato jer nam je to jedan od najbitnijih projekata. Naime, vrijednost te investicije je oko 35 milijuna kuna, no uz vrtić, to je uistinu jedina prava demografska mjera. Radobojčani će tako imati mogućnost ostaviti klince u školi, i jedni i drugi imati kvalitetan društveni život, dodatni sadržaj, a pružit će im i mogućnost da rade od doma, s obzirom na pandemiju. A kad smo kod rada od doma, tu onda moram spomenuti i projekt širokopojasnog interneta, koji radimo u suradnji s Krapinom i okolnim općinama, koji bi trebao krenuti sljedeće, a u potpunosti biti završen 2023. godine. Pred nama je dakle razdoblje puno projekata – nabrojao nam je Topolovec one najbitnije i spomenuo da se u bližoj budućnosti još planira i edukacija i ulaganje u eko proizvodnju hrane, razvoj rekreacijsko – turističke infrastrukture, kao što su biciklističke staze, cesta prema Strahinju, bike park, planinarske staze, agro food park i staze za rekreacijsko trčanje, odnosno mini rekreacijski centri. Fokus će se, dodaje, staviti i na mapiranje potencijalnih turističkih dionika, kao što su vlasnici kuća za odmor i proizvođači hrane te na njihovu stalnu edukaciju.  

Danski model

– Što se tiče Agro food parka, zamišljen je da se radi prema danskom modelu. U njemu bi poljoprivrednici proizvodili organsku hranu u suradnji sa znanstvenim sektorom, dok bi posjetitelji sami mogli ubirati voće i povrće, uživati u zabavnim i edukativnim zonama, koristiti popratne ugostiteljske objekte te rekreativnu infrastrukturu. Radi se o ogromnom projektu, višemilijunskom projektu, koji bi, uvjeren sam, puno značio za čitavo Zagorje. Projekt je vezan uz Agronomski fakultet, od kojeg smo već dobili i pismo namjere, da su spremni to pratiti sa stručne strane, a mislim da bi bilo odlično da se uključi i Poljoprivredno učilište bedekovčanske Srednje škole. Dakako, tako ozbiljan projekt Općina ne može sama iznijeti. Mi smo napravili idejno rješenje, sada je na regionalnoj i državnoj vlasti da to prepozna. Mi ćemo dati sve od sebe da ga prezentiramo na pravim adresama. To bi zapravo bila kruna svega – završio je Topolovec, uz čestitku svojim sumještanima i sada već nadaleko poznatu krilaticu – “Srcem za Radoboj”.

– Prvo Radoboj, a onda sve ostalo. Tako je bilo i uvijek će biti, to je moja poruka Radobojčankama i Radobojčanima povodom Dana općine – zaključio je Topolovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba