Završena 230.000 kuna vrijedna prva faza radova u Gradskoj knjižnici Pregrada - zgrada je dobila potpuno novi sustav grijanja i hlađenja

RAVNATELJICA GRETIĆ: Važno je osiguravanje propisanih mikroklimatskih uvjeta za čuvanje knjižne i muzejske građe

Objavljeno: 19.10.2021. zagorjeinternational

Krajem rujna završena je prva faza investicijskog projekta Gradske knjižnice Pregrada  “Rekonstrukcija sustava grijanja i uvođenje sustava hlađenja u zgradi knjižnice i muzeja u Pregradi”, ukupne vrijednosti 230.000 kuna.


Rekonstrukcija je obuhvatila demontažu radijatora te njihovo ispiranje i čišćenje, a zamijenjeni su i svi odzračnici, prigušnice i popratni materijal na radijatorima, uz montažu termostatskih radijatorskih ventila.


Demontirana su i četiri stara plinska bojlera, koji su zamijenjeni novim kondenzacijskim plinskim bojlerima, a osim bojlera, promijenjene su i kompletne instalacije koje povezuju bojler s fasadnim ispustom te su instalirani novi dimovodni sustavi za kondenzacijske bojlere.


Također, izvedeni su i radovi na uvođenju sustava hlađenja u zgradu gdje je nabavljeno sedam prijenosnih klima uređaja te su izvedeni radovi na prilagodbi prozorskih otvora. Sustav hlađenja uveden je u čitavom prizemlju zgrade.
Očekuje se da će novi sustav grijanja omogućiti znatne uštede na mjesečnim računima za potrošnju plina u visini do 50 posto u odnosu na stari sustav.


Za drugu fazu preostala je nabava i ugradnja preostalog potrebnog broja mobilnih klima uređaja za prvi kat zgrade, čime bi se u potpunosti realizirao program uvođenja sustava hlađenja u čitavoj zgradi knjižnice i muzeja u Pregradi.
Projekt se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija, temeljem programa ulaganja u kulturnu infrastrukturu u iznosu od 200.000 kuna te uz sufinanciranje Grada Pregrade u iznosu od 30.000 kuna. Radove je obavila tvrtka “TERMO-PLIN“ iz Pregrade.


– Vjerujem da će novi sustav grijanja i hlađenja omogućiti ugodniji boravak djelatnicima knjižnice i muzeja, ali i našim mnogobrojnim korisnicima i posjetiteljima. Osim toga, važno je osiguravanje propisanih mikroklimatskih uvjeta za čuvanje knjižne i muzejske građe – kaže ravnateljica knjižnice Draženka Gretić. (ZI) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba