Uspješno je završena 917 tisuća kuna vrijedna prva faza obnove Područne škole u Peršavesi, koju pohađa 23 učenika

Škola je dobila novu rasvjetu i grijanje, a načelnica je, da bi razveselila mališane, oslikala hodnik

Objavljeno: 18.10.2021. zagorjeinternational

Uspješno je završena 917 tisuća kuna vrijedna prva faza obnove Područne škole u Peršavesi, koju pohađa 23 učenika

Škola je dobila novu rasvjetu i grijanje, a načelnica je, da bi razveselila mališane, oslikala hodnik

Povodom završetka prve faze obnove zgrade Područne škole u Peršavesi, obišli su je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec.
Najavljeno je da će narednih godina uslijediti još dvije faze radova, u kojima će se obnavljati fasada i krovište te kompletno dvorište, uz izgradnju nove ograde.

– Učenici u područnoj školi sada će imati iste materijalne uvjete kao i oni u matičnoj, što je i standard 21. stoljeća i to se i očekuje. Radovi su obuhvaćali unutarnje uređenje, od svih instalacija do uređenja zidova, podova, sanitarnih čvorova i svih prostorija u područnoj školi – rekao je ravnatelj OŠ Mače Vladimir Grudenić.
Načelnica Mikulec Šimunec istaknula je da je uz ovu školu vežu posebne uspomene.

Važan projekt

– Naravno da je ovo od jako velikog značaja za našu općinu. Svake godine dolaze nam određene investicije od strane Županije, od uređenja cesta do obnove naše matične škole, koja se nalazi u Maču, a koju smo obnavljali prethodnih godina. Kako jedan čovjek ne može napraviti sve sam, potrebna je dobra suradnja nekoliko timova, a pokazatelj je ovo uređenje naše područne škole u Peršavesi, koje je rezultat suradnje Općine i Županije. Naši učenici područne škole dobit će nove uvjete za rad. I sama sam bila polaznica ove područne škole, tako da mi je ovaj projekt posebno prirastao srcu, a budući da su svoj doprinos dali i Krapinsko – zagorska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja, uključila se i Općina Mače s nekim unutarnjim dijelovima uređenja, a i ja osobno kao načelnica dala sam doprinos u oslikavanju hodnika, kako bi djeci radna atmosfera bila čim veselija i bezbrižnija – otkrila je načelnica Mikulec Šimunec.

Dotrajalu je školu bilo potrebno potpuno preurediti i učiniti energetski učinkovitijom, otkrio je Miljenko Jagarčec iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

– Postavljena je unutarnja rasvjeta s modernom LED tehnologijom. Do sada je rasvjeta bila neadekvatna, bila je dotrajala, a zamijenjen je i sam sustav grijanja. Do sada je bio stari plinski kotao koji je bio u vrlo lošem stanju. On je sada zamijenjen novim plinskom kondenzacijskim kotlom. Također, sustav razvoda je malo promijenjen, a promijenjena je i regulacija samog sustava grijanja – otkrio je Jagarčec.
Župan Željko Kolar se prisjetio kako je škola izgledala kada je došao prvi puta, prilikom potpisivanja ugovora s izvođačem radova.

– Ovo je sada škola koja ima izvrsne uvjete za boravak djece, za rad učiteljica i učitelja, i ono što stalno govorimo – ne radimo razliku između matičnih i područnih škola, već pokušavamo stvoriti barem približne uvjete rada i boravka djece u školi. Mogu reći da, gledajući ovaj primjer, u tome i uspijevamo – kazao je župan.

Posebna atmosfera

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 917 tisuća kuna, od čega 200 tisuća kuna pokrivaju sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a ostatak je osigurala Krapinsko – zagorska županija.

– Ovdje nas 2022. i 2023. godine očekuju daljnji radovi, na zadovoljstvo, vjerujem, svih učenica i učenika, nastavnika i nastavnica i, naravno, samog ravnatelja škole te načelnice općine. Veselim se što će sutra djeca, njih 23, ući u ovako uređenu školu – zaključio je Kolar. (Vanja Hozmec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba