U Velikom Taboru obilježen Dan europske baštine i 596. obljetnica smrti Veronike Desinićke

Predstavljen roman “Dvije Veronike“, a u mističnoj atmosferi oživjele su najznamenitije vještice iz velikotaborske povijesti

Objavljeno: 18.10.2021. zagorjeinternational

U Dvoru Veliki Tabor prošle je subote organizirano događanje u sklopu Dana europske baštine, a obilježena je i obljetnica smrti Veronike Desinićke, utopljene 17. listopada 1425. godine.


Događanje je obuhvaćalo predstavljanje knjige “Dvije Veronike“, autorice Jadranke Ivandić Zimić i predavanje pod nazivom “Nečastive – povijest vještica od antike do danas”, predavača Kristijana Petrovića Kikija. Naime, Veronika Desinićka bila je prva žena s područja Desinića i šire okolice koja je, još početkom 15. stoljeća, bila optužena da je vještica.


U spomenutom romanu isprepliću se dvije ljubavne priče koje dijeli otprilike šest stotina godina, a povezuju ih slične sudbine glavnih likova.


Događaju su nazočili brojni ljubitelji tekstova i pjesama autorice Ivandić Zimić, a o knjizi su, uz autoricu, govorili urednica iz nakladničke kuće “Biakova“ Zorka Jekić i moderator Josip Ivanović. Rečenice iz knjige su interpretirale Darija Brnić i Kristina Pavlović.  


U popodnevnim satima, uz svjetlost svijeća, oživjele su najznamenitije vještice iz povijesti. Kroz niz zanimljivih, a malo poznatih pikanterija i anegdota, predavač Kristijan Petrović okupljene je oduševio poznavanjem tog segmenta ljudske povijesti. Također, osvrnuo se i na progon na prostoru velikotaborskog gospodarstva, za koji je utvrđeno da su u njemu 1744. godine pogubljena četiri muškarca i dvije žene zbog optužbi da su se bavili vještičarenjem.


Uz prikladnu scenografiju, kostimografiju i osvjetljenje, predavanje su glazbenom podlogom najavile profesorica flaute Gorana Tomašić Šragalj i njezina učenica Melanija Berc. (vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba