Međunarodno pjevačko natjecanje u Tuheljskim Toplicama iznad svih očekivanja - okupilo se čak 14 zborova iz Hrvatske, Kosova, Slovenije te BiH

ONI SU PANDEMIJU ODAGNALI PJESMOM: Pobjednik 12. “Zlatne lipe Tuhlja” je Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj iz Slovenije

Objavljeno: 18.10.2021. zagorjeinternational

Na 12. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova “Zlatna lipa Tuhlja”, održanom u subotu u Termama Tuhelj, najboljim od 14 zborova sudionika proglašen je Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj pod umjetničkim vodstvom dirigenta Erika Šmida.
U natpjevavanju su sudjelovala još tri zbora koja su osvojila zlatne plakete: Siparantum Choir iz Peći, Kosovo, pod dirigentskom palicom Memlija Kelmendija, zatim Ženska vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca s dirigenticom Andrejom Ščapec te Hrvatski pjevački zbor “Ivan pl. Zajc” iz Zagreba, pod dirigentskom palicom Dominika Došena.
Na otvorenju manifestacije bio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo da je svjestan koliki je ogroman trud od strane organizatora trebao biti održan da bi se u vrijeme epidemije bolesti COVID-19 mogao održati jedan ovakav događaj.

– Stvarno je čudo da ste se uspjeli okupiti i zbog toga jedna velika zahvala. Ova manifestacija ima jednu posebnu energiju i ja bih volio da se ta pozitivna energija, koja se jednostavno osjeti u ovom prostoru, može prenijeti i na ostale dionike društva. Uvjeren sam da bi tada bilo puno bolje – poručio je župan Kolar.
Radost i zadovoljstvo iskazao je i predsjednik KUD-a “Naša lipa” Tuhelj Armando Slaviček.

‘Prekrasna slika’

– Ovakvu prekrasnu sliku, vjerujem, nitko nije očekivao, da ćemo u ovo teško vrijeme pandemije mi uspjeti okupiti 14 zborova, da svi zajedno pjevamo i odagnamo ovu pandemijsku neman pjesmom. Mnogi od vas koji ste došli, niste imali uvjete za rad, a ipak ste došli. Na tome vam velika hvala! – poručio Slaviček okupljenima.
A za taj trud su i svi dirigenti nagrađeni zlatnim medaljama već prije početka natjecanja.
Veliki pljesak podrške upućen je Hrvatskom pjevačkom društvu “Slavulj” iz Petrinje, grada koji je teško stradao u razornom potresu prošle godine, a Slavuljaši su prigodnim poklonom zahvalili zborovima koji su ima pomogli nakon te nesreće.
Dodijeljene su i nagrade najboljima s prošlogodišnje “Zlatne lipe Tuhlja”, koja je održana virtualno: Velika nagrada Akademskom muškom zboru FER-a iz Zagreba te Plaketa za najbolji vokalni sastav Pučpuljikama iz Čakovca.

Na ovogodišnjem natjecanju zlatne plakete osvojili su Siparantum Choir (Peć, Kosovo) – dirigent Memli Kelmendi, Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj (Kranj, Slovenija) – dirigent Erik Šmid, Ženska vokalna skupina Pučpuljike (Čakovec, Hrvatska) – dirigentica Andrea Ščapec, Hrvatski pjevački zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb, Hrvatska) – dirigent Dominik Došen.

Nagrađeni

Srebrne plakete osvojili su Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva (Zagreb, Hrvatska) – dirigent Josip degl’ Ivellio, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” (Rijeka, Hrvatska) – dirigentica Doris Kovačić, Glazbeni klub Lisinski – Canticum (Zagreb, Hrvatska) – dirigentica Heda Gospodnetić, Glazbeni klub Lisinski – Renesansni ansambl (Zagreb, Hrvatska) – dirigentica Heda Gospodnetić, a brončane plakete Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” (Petrinja, Hrvatska) – dirigent Josip degl’ Ivellio, Ženski vokalni sastav Kulturno – umjetničkog društva Stubica (Donja Stubica, Hrvatska) – dirigentica Mirjana Horvat, Vokalni ansambl Bugojno (Bugojno, Bosna i Hercegovina) – dirigentica Samira Merdžanić, Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” (Zagreb, Hrvatska) – dirigent Josip degl’ Ivellio.
Priznanja su uručena KUD-u Bedekovčina, koji je vodila dirigentica Anica Kopjar te domaćinima, KUD-u “Naša lipa”, Tuhelj, koji je vodio dirigent Armando Slaviček i koji je nastupio revijalno.
Ocjenjivački odbor djelovao je u sastavu Goran Jerković, Robert Homen i Miljenka Grđan, a u proširenom sastavu s Armandom Slavičekom.
Na “Zlatnoj lipi Tuhlja” u proteklih 12 godina sudjelovala su 102 različita zbora i vokalne skupine iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Kosova. Organizatori su KUD Naša lipa Tuhelj i Turistička zajednica “Biser Zagorja”, uz pokrovitelje: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorsku županiju, Općinu Tuhelj, Hrvatski sabor kulture i Terme Tuhelj.
Ovogodišnje natjecanje moglo se pratiti i putem društvenih mreža, na Facebook stranici KUD-a “Naša lipa” Tuhelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba