NOMEN EST OMEN: Ako je ime znak, onda je "industrijska konoplja" zapravo "korisna konoplja"

Stara 10 tisuća godina, a njene su sjemenke najpotpunija prirodna namirnica

Objavljeno: 17.10.2021. zagorjeinternational

Provedena su brojna znanstvena istraživanja kojima je u cilju bilo ispitati učinke industrijske konoplje (lat. cannabis sativa) na ljudski organizam.  

Stara latinska poslovica “nomen est omen“ ili “ime je znak“, kaže da nečije ime u sebi ujedno skriva i neku osobinu koja se s njime podudara. Tako na primjer riječ “sativa” u latinskom nazivu biljke znači “korisna”, a prema tome, ispravnije bi bilo varijantu konoplje, čija je namjena prehrana, nazivati “korisna“, a ne “industrijska“ konoplja.

Tisućljetni uzgoj

Dokazano, konoplja je prva kultivirana biljka, a povijest njenog uzgoja stara je oko 10 tisuća godina. Nutritivan sastav njenih sjemenki od davnina je važan izvor prehrane, a konopljino platno je ujedno i prvi proizvod ljudskih ruku.

Drevni sačuvani kineski, indijski, grčki i rimski zapisi spominju brojna ljekovita svojstva ove biljke.

Kao što znamo, raznolikost i umjerenost osnova su pravilne i kvalitetna prehrane. Jedino raznolikom hranom se mogu osigurati sve organizmu potrebne tvari. Hranu više ne gledamo samo kao prijeku potrebu, već i kao lijek, odnosno ključ kvalitete života čovjeka i pomoć u prevenciji liječenju i ozdravljenju mnogih bolesti.

O hrani koja ima pozitivne utjecaje na zdravlje govori se sve više i glasnije, a naročito zbog bolesti učestalih u razvijenome svijetu, a koje su često povezane upravo s nepravilnom prehranom, odnosno, prehranom zasnovanoj na prerađenoj hrani i ne unošenju određenih potrebnih sastojaka iz hrane.  

Hranom sami možemo odrediti budućnost

Medicina u suradnji s nutricionizmom sve više otkriva pozitivan utjecaj pravilnog načina života i prehrane na cjelokupno zdravlje stanovništva. Također, znanstvenici su potvrdili da pravilnim načinom prehrane i zdravim i urednim životom sami možemo doprinijeti suzbijanju danas smrtonosnih kroničnih degenerativnih bolesti.

Nutricionistički gledano, sjemenke konoplje su najpotpunija namirnica u prirodi jer sadrže sve esencijalne aminokiseline i masne kiseline nužne za razvoj i održavanje zdravog organizma. Ne postoji drugi izvor istih u tako lako probavljivom obliku, niti postoje esencijalne masne kiseline u omjeru idealnom za zadovoljavanje potreba ljudskog organizma. Sjemenke su bogat izvor dijetetskih vlakana i osiguravaju urednu probavu. Uz to, sadrže znatne količine vitamina i minerala B i E, a posebice kalcija, kalija, željeza i magnezija.

Redovitim konzumiranjem proizvoda od konoplje, pogotovo u neprerađenom obliku gdje su očuvani svi korisni sastojci, znatno se doprinosi raznolikosti esencijalnih tvari koje unosite u organizam, a koji su nužni za postizanje i održavanje kvalitete života. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba