U KZŽ je šest osoba već primilo treću dozu cjepiva protiv koronavirusa

RAVNATELJ OB ZABOK: Da nemamo cijepljenih građana, ovaj odjel od 20 kreveta ne bi bio dostatan, već bismo imali zatvorenu cijelu internu

Objavljeno: 15.10.2021. zagorjeinternational

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber na press konferenciji je otkrio da je na području županije u protekla 24 sata zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se osobama s područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: grad Donja Stubica (2), grad Klanjec (3), grad Krapina (3), grad Oroslavje (2), grad Pregrada (5), grad Zabok (3), grad Zlatar (1), općina Bedekovčina (4), općina Budinščina (4), općina Desinić (2), općina Đurmanec (3), općina Gornja Stubica (2), općina Hum na Sutli (2), općina Jesenje (1), općina Konjščina (4), općina Kraljevec na Sutli (2), općina Krapinske Toplice (1), općina Marija Bistrica (1), općina Stubičke Toplice (1) i općina Zlatar Bistrica (1).
– Broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika ponovno raste, tako da prosjek na današnji dan iznosi 191, dok je prije tjedan dana bio 152, a prije dva tjedna 169. U proteklih sedam dana imali smo 238 novooboljelih, tjedan dana prije 189, a dva tjedna prije 210. Dnevni prosjek hospitaliziranih u proteklih sedam dana je 24, dok je tjedan dana prije bio 26, a prije dva tjedna 23. Postotak pozitivnih u ukupnom broju testiranih ponovno bilježi rast, pa smo protekli tjedan imali 175 pozitivnih i 780 negativnih nalaza, što daje 18,3 posto – pojasnio je Skuliber, dodavši da trenutni broj aktivnih slučajeva na području županije iznosi 354, dok se u samoizolaciji nalazi 497 osoba.

Školstvo i zdravstvo

Zamjenica župana Jasna Petek govorila je o epidemiološkoj situaciji u obrazovnom i zdravstvenom sustavu te sustavu socijalne skrbi.
– Imamo 43 pozitivna učenika u 23 osnovne i srednje škole. S obzirom na ukupan broj učenika, kojih ima oko 15.000, to je relativno mali broj, mada je evidentan lagani porast. U samoizolaciji imamo 276 učenika i učenica, a što se tiče odgojno – obrazovnih djelatnika i djelatnika koji su zaposleni u školama, njih 12 iz osam naših škola je pozitivno. U proteklih deset dana vidljivo je da u našim osnovnim školama lagano raste broj zaraženih učenika i učenica, od 14 došli smo na 32 u osnovnim škola, dok se u srednjim školama bilježi trend pada broja zaraženih učenika i učenica jer prije deset dana bilo ih 24, a sada ih je 11. Možemo reći da je situacija stabilna, ali svakako oprez treba biti pojačan – kazala je Petek, pa nastavila o situaciji u ustanovama pružateljima socijalne skrbi.
– S obzirom na to da je 84 posto cijepljenih korisnika koji se nalaze u ustanovama socijalne skrbi i 65 posto djelatnika, broj zaraženih relativno je mali. Naime, radi se o četiri djelatnika i djelatnica te 12 korisnika, što je ispod jedan posto kod naših pružatelja socijalnih usluga – rekla je Petek, dodavši da je situacija u zdravstvenim ustanovama, također dobra.
– Što se tiče naših zdravstvenih ustanova, imamo pozitivno osam djelatnika, pri čemu je njih pet iz Doma zdravlja, dvoje iz Opće bolnice Zabok i jedna osoba iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. To je također manje od jedan posto ukupno zaposlenih osoba u našim zdravstvenim ustanovama – pojasnila je Petek i još jednom pozvala građane na cijepljenje.
O situaciji u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana govorio je ravnatelj Tihomir Vančina.
– U ovih tjedan dana na stabilnoj smo brojci od 25 hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata. Osam ih je u intenzivnoj, dok ih je 17 na odjelu, pri čemu je pet bolesnika na respiratoru. Situacija je i dalje vrlo ozbiljna i ne sviđaju mi se dnevne brojke koje pokazuju 2000 zaraženih. Od 1. rujna do danas, u periodu u kojem se intenzivno bavimo ovim četvrtim valom, imamo podatak da smo hospitalizirali, odnosno, otpustili 60 pacijenata, plus ovih 25 koji su u bolnici, dakle ukupno je 85 pacijenata kroz ovo vrijeme prošlo kroz naše odjele, što je velika brojka, a znamo da još zima nije počela – kazao je Vančina, dodavši da nema nikakvih zastoja u radu bilo kojeg odjela ili ambulante.
– Što se tiče testiranja zaposlenika, u početku smo ih testirali 167 , a sada je brojka pala na njih 84 . Ta brojka svaki dan opada jer su se ljudi cijepili, što je meni drago. U početku je možda i bilo nekih trzavica oko testiranja, no to sada ide glatko – otkrio je Vančina, istaknuvši da je od ukupnog broja trenutno hospitaliziranih, njih sedmero cijepljeno.

Teški pacijenti

– Moram reći da svi oni koji su cijepljeni, a znamo da imunitet kod svih osoba nije isti, su imunokompromitirani s puno komorbiditeta, a COVID je samo jedna od bolesti koja ih je zahvatila. To su teški pacijenti, ali smo na četiri primjera nešto i naučili. Imali smo četiri pacijenta koji su bili hemodijalizirani, kronični bolesnici. Svi su bili cijepljeni, svi su prošli s relativno malim protocima kisika dok bi u prijašnjem vremenu većina tih pacijenata vjerojatno umrla, što pokazuje da je cjepivo sigurno djelotvorno, ali, naravno, nije kod svih isto. Međutim, da nemamo cijepljene građane, ovaj odjel od 20 kreveta ne bi bio dostatan već bismo imali zatvorenu cijelu internu, tako da je ovo još jedan dokaz da trebamo pozvati ljude da se cijepe da dođemo na jedan zadovoljavajući postotak, odnosno 70-80 posto, jer to je jedini lijek protiv COVID-a koji je danas dostupan – poručio je Vančina.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan otkrio je da je cijepljenje završilo za 48,2 posto odraslog stanovništva na području županije, dakle, to su oni koji su primili dvije doze cjepiva ili jednu dozu cjepiva Johnson & Johnson, ali i da je šest osoba već primilo i treću dozu cjepiva.    

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba